Близо 40% от децата и бременните жени страдат от желязодефицитна анемия

Янка Петкова 18 октомври 2023 в 16:22 1174 0

форум

Снимка Янка Петкова

"Желязното решение на един недоизказан проблем"

Близо 40% от децата на възраст между 6 месеца и 5 години, както и 37% от бременните жени страдат от желязодефицитна анемия. Данните бяха съобщени на събитието "Желязното решение на един недоизказан проблем".

От желязодефицитна анемия страдат по-често жените в репродуктивна възраст, съобщи д-р Галя Кондева, директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания. Над половин милиард жени в световен мащаб са засегнати, уточни тя и подчерта, че през последните години броят на пациентите с този вид анемия нараства, за което принос има нездравословното хранене.

Първа стъпка в диагностиката е пълната кръвна картина, която дава информация за вида анемия, от която страда пациентът, посочи д-р Веселина Колева, началник на Клиничната лаборатория в УМБАЛ "Токуда". По думите ѝ изследванията на серумните концентрации на желязото се правят сутрин, на гладен стомах и изискват внимателно интерпретиране на резултатите. 

Организмът си е изградил много добър механизъм за запазване и обмяна на желязото, обясни д-р Колева и допълни, че дневният прием на желязо от здрав човек е до 1-2 µg. Още толкова организмът отделя, ако няма патологична причина за загуба на желязото. Основният начин на набавяне на елемента е чрез храненето, каза тя.

Почти всяка четвърта бременна жена има анемия, която се дължи на железен дефицит, каза проф. Асен Николов, началник на Родилна клиника към Майчин дом. Физиологичните причини за това са свързани с по-голямата нужда от хемоглобин и кислород.

Проф. Николов подчерта, че непълноценното хранене е фактор, който влияе върху риска от поява на анемия, и посочи, че не малко жени дори и по време на бременност продължават да спазват диети. Липсата на месо и млечни продукти също допринасят за риска от поява на анемия. Бременност, която протича с често гадене и повръщане, също е възможно да допринесе за повишен риск от анемия, допълни лекарят. Друга причина може да бъде обилният менструален цикъл, посочи акушер гинекологът.

Стомашната херния, чернодробната цироза, улцерозният колит, болестта на Крон и др. са заболявания, които често са съпроводени от желязодефицитна анемия, обясни проф. Стоян Ханджиев, началник на Клиниката по гастроентерология и хепатология в Ачибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

По думите му желязодефицитната анемия е често срещано усложнение при хората със стомашна херния заради кървенето, което съпровожда състоянието. Обикновено техният хемоглобин е между 40 и 50. Това налага да се прави кръвопреливане и набавяне на желязо, подчерта той.

Рискова група са и пациентите с хепатит В, както и хората, които се подлагат на бариатрична хирургия (хирургично лечение при затлъстяване).

За пациентите със сърдечна недостатъчност изследванията за анемия и дефицит на желязо с пълна кръвна картина трябва да са системни, обясни проф. Арман Постаджиян, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна". При хората с по-ниска изтласна фракция на сърцето вливането на желязо има благоприятен ефект, подчерта той.

Солидните злокачествени тумори в гастроинтестиналния тракт и хранопровода често прочитат с анемичен синдром, който обикновено се дължи на децифит на желязо, каза доц. Желязко Арабаджиев, началник на клиниката то медицинска онкология на АСК УМБАЛ "Токуда" и поясни, че в такива случаи се прилагат желязозаместващи продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика