Отмяна на розовия сертификат? Такъв вече имат близо 300 000 души

Експертите са единодушни, че сертификатът за антитела, въведен от екипа на Кацаров, е грешка

Янка Петкова 14 януари 2022 в 16:16 12806 9

Снимка Архив/БТА

Ще бъде ли отменен розовият сертификат за антитела? Темата се обсъжда, заяви днес здравният министър Асена Сербезова, а според експерти издаването му от екипа на Стойчо Кацаров е грешка. 

Близо 300 000 са издадените сертификати за антитела, показва справка, предоставена на OFFNews от Министерството на здравеопазването, с уточнението, че данните са закръглени, тъй като се променят непрекъснато.

Документът се издава след тест за антитела при хора, които не са били регистрирани в системата като преболедували.

Каква е статистиката на издадените сертификати към днешна дата:

* Справката е получена към 14,30 ч. на 14.01.

По-рано днес в кулоарите на Народното събрание министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова съобщи, че се обсъжда премахването на сертификата за антитела, и го нарече "спорна възможност". Тя обясни, че в Националния план на правителството е заложено синхронизиране на българския сертификат с европейския. Тази стъпка е заложена в т.нар. втора фаза от плана. В ЕС не се признава сертификатът за антитела и той важи само в България.

Мнението за сертификата за антитела на служебния министър Стойчо Кацаров също беше спорно. През октомври 2021 г. той заяви, че "антителата не доказват нищо".

"Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал поради ниската достоверност на тестовете", каза на брифинг той.

Месец по-късно "розовият сертификат" вече беше напълно приемлив. Документът беше презентиран на пресконференция в здравното министерство от д-р Кацаров, а проф. Ива Христова и проф. Радка Аргирова разясниха при какви стойности на антителата ще се издава. Уточнено бе, че валидността му е 90 дни и ще важи само за страната.

Преди дни срещу сертификата за антитела се обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото издаването на такъв документ е грешка.

"От медицинска гледна точка издаването на зелен сертификат за наличие на антитела е грешка, два пъти съм предлагал да бъде отменен. Хората с такива сертификати не допринасят с нищо за предпазването на обществото", каза експертът.

Твърд противник на българската "иновация" е акад. Богдан Петрунов, който го нарече "абсурден":

„Сертификатът за антитела е абсурден. Антителата, които определят дали сте здрав или болен, са индивидуални за всеки. За мен може да са 100 единици, а за вас може и да са 1000“, каза Петрунов, след като служебният екип на здравното министерство валидира този документ.

Днес в интервю за Нова телевизия съветникът на премиера по здравни въпроси проф. Радка Аргирова също се обяви за отмяната на този вид сертификати: „Чисто българско произведение са сертификатите за антитела”, обясни тя.

Колко достоверно е измерването на антитела за COVID-19

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

7

yoghurt

14.01 2022 в 22:11

Чакай, ваксиниран, аз лично не заплашвам. Моля да ми представи също толкова адекватни аргументи, които да са на база на твое разсъждение над наличните на всички ни факти, а не на религиозна вяра в заинтересовани проучвания или финансово стимулирани експерти.

1331

5

ваксиниран

14.01 2022 в 20:06

Сериозно? Антиваксърите обясняват, че ще излезнат на площада и ще безчинстват, а моят коментар скрит за нарушаване на правилата. Господинът под мен, zujin, редовно обяснява, че ще използва физическа сила, че ще убива несъгласните (ала всички фашистки режими), че ще изнасилва и ще върши противозаконни неща - за него няма проблем. Как така?

11300

2

yoghurt

14.01 2022 в 16:49

Печелят един умерен човек срещу себе си в мое лице. Дискриминацията на преболедувалите над ваксинираните е политическо решение, неподкрепено с емпиричните данни, които настоящата пандемия извади наяве. 25% от боледуващите са ваксинирани, а по принцип всички ваксинирани са 27%. За 100% ваксинирани - 27% . х = 100%, х = 3.7 ; 25% от боледуващите са ваксинирани, х 3.7 = 92.5 от ваксинираните могат да боледуват. За влизащите в пболница 15% ваксинирани , х 3.7 = 55.5 от постъпващите болни могат да са ваксинирани. Тоест, според данните ваксините помагат 7.5 процента да не се заразиш, и не помагат да не постъпиш в болница. Помагат за смъртността обаче, което може да се обясни и от отслабващите щамове. Ако някой може да ми представи подобни аргументи, или да докаже че ваксините и справянето с проблема имат връзка, ме печели, но само със сходни аргументи. В случаят, изказването на Сребрезова е един интелектуален фашизъм над мислещите. Моля, някой да ме разубеди, в противен случай подобни мерки ще доведат до недоволство не само в мен. Пропомням, умерените сме 70%.