Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проф. Аргирова: Смъртните случаи от COVID-19 у нас са от Делта

Сертификатите за антитела трябва да отпаднат, смята съветникът на премиера по здравни въпроси

OFFNews 14 януари 2022 в 09:10 1759 8

Снимка Архив/БТА

„Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта”. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова по Нова телевизия.

Съветникът на премиера по здравни въпроси заяви, че основната цел на новия план за борба с пандемията е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. В него България условно е разделена на 6 клъстера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани на регионален принцип, обясни тя.

„Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква ситуация, там ще се налагат мерки, които засегнат Гоце Делчев”, даде пример проф. Аргирова.

Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

„Боя се, че не се спазват мерките – маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено ако не са ваксинирани”, каза още проф. Аргирова.

По думите ѝ вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират.

„Децата го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци”, каза проф. Аргирова. „В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват”.

Според нея сертификатите за антитела трябва да отпаднат. „Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела”, обясни проф. Аргирова.

Тя смята, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира и бустерните дози.

„Преди около 10 дни се появи в научните среди идеята, че трябва да се смени подхода и да не се правят непрекъснати бустери. Но трябва да видим колко устойчив ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или последен, или един от последните варианти. Тогава е възможно да се направи универсална ваксина. Не е изключен и друг поход. Да се види в коя част на света какъв вариант е доминиращ и да се подготви такава ваксина”, обясни проф. Аргирова.

По повод протеста в сряда срещу зелените сертификати, проф. Аргирова заяви, че участниците са били сериозно заплашени от заразяване. „40-50% може би ще се заразят. Как ще го изкарат - не знам. Не е тайна, че между тях има ваксинирани”, коментира вирусологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

8

ваксиниран

14.01 2022 в 18:26

Брат, атаките срещу личността само показват колко ти е слаба позицията и колко малко мозък имаш в главата. Атакувай ми аргумента, като толкова много знаеш, приятелю овчар.

Разбра се вече, че неглижирането на вируса води до нови варианти, дето не ги ловят ваксините - колкото повече неваксинирани овчари се заразят, колкото повече боледуват, толкова повече вирусни единици създават. Колкото повече вирусни единици има, толкова по-голям е шансът да има нов вариант.

Това, което не разбрахте е, че Омикрон вариантът е "ПО-лек", а не че е "лек по принцип". Та, неясно колко по-лек, но много по-заразен - ти сам си прави сметка какво значи това. Ако можеш да боравиш с числа, де...

Времето ще покаже, дано да сте живи и здрави, че да се убедите в собствената си простотия.

1331

5

ваксиниран

14.01 2022 в 13:53

Хора, не е 19-и век - ваксините са една от основните причини да се подобрява качеството на живот и да намалява детската смъртност през 20-и век.

Ваксинирани шарлатани ви лъжат, за да правят пари на ваш гръб, продавайки илачи, ставайки депутати и давайки интервюта.

Защо не можете да разберете, че и едните и другите са мошенници? Всичко е на наш гръб - защитете се с каквото можете.

14469

4

случайно прочетох

14.01 2022 в 12:39

"Според нея сертификатите за антитела трябва да отпаднат. „Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела”, обясни проф. Аргирова."

Тая защо не се скрие някъде?
Изкарах ковид тежко, но в къщи, а тая иска и да се набоцкам с нещо, за да отида до магазина???

1331

3

ваксиниран

14.01 2022 в 12:18

Че има схема - има. Но пътят напред не е да се бойкотират ваксините. Пътят напред е да се вдигнат патентите и да се либерализира производството на ваксини.

Естествено, че няма да си жертвам здравето, за да отстоявам принципна позиция срещу фармацевтичните компании, при положение, че имам лична изгода да се ваксинирам. Какво ще постигна?

Каквото и да си говорим, вие, антиваксърите, сте малцинство в световен мащаб и фарма компаниите така или иначе ще си правят милиардите, колкото и да бойкотирате. Пука им, че мрете.

6145

1

kokoten

14.01 2022 в 10:11

...е това е неразбираемо...плюеш против ваксините,определяш ги като "експериментални течности" и в същото време се васинираш....просто човек не знае какво да мисли,ако не беше толкова сериозно,щеше да е много смешно...
 
X

Подкастът на OFFNews