Кацаров: Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19

OFFNews 20 октомври 2021 в 21:49 16070 5

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат". Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство.

Утре ще бъде обсъдено дали да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините. По думите му "зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от COVID-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров.

Стана ясно и че най-късно в понеделник системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". "С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", допълни той- 

Здравният министър допълни, че големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква.

Според него протестите срещу новите мерки са политически и не се съгласи, че мерките са въведени от "вчера за днес". Кацаров припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор.

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Той разкри, че и болни са му звънели заради недостига на легла в болниците: "Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно".

Относно искането на оставката му Кацаров заяви, че няма нужда да я искат, защото "след две седмици ще си изберете свой министър".

"Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", попита той.

Стана ясно и че 3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

6

rincewind

21.10 2021 в 11:53

Ама разбира се, че не доказва. Я марш към ваксата. Едни компании тук искат едни пари.

2000

5

Borislav

21.10 2021 в 10:58

Такива тъпотии не съм и представял, че ще ми се случат, но най-голямата тъпотия са тия .... измислени политици, барабар с оня смотаняк от Банкя!

1400

3

nijluz

21.10 2021 в 09:01

Tarabata1 е ваксиниран руски агент!
Лично го познавам!

2015

2

Друг е виновен

21.10 2021 в 08:35

Ами как са тествали ваксините, че работят тогава и че създават антитела? Не е ли чрез точно същият тест за антитела или клетки?