Обсъжда се премахването на зеления сертификат за антитела

Йорданка Веселинова Последна промяна на 14 януари 2022 в 12:12 5362 5

Обмисля се отпадането на зеления сертификат за антитела, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова в кулоарите на Народното събрание. Тя намекна, че тази спорна възможност, въведена от предшественика ѝ Стойчо Кацаров, ще отпадне.

Министър Сербезова поясни, че в Националния план на правителството е заложено синхронизиране на българския сертификат с европейския. Тази стъпка е заложена в т.нар. втора фаза. В ЕС не се признава сертификатът за антитела и той важи само в България. 

Тя съобщи още, че информацията за броя на заетите легла, както и видът им - за деца, възрастни или реанимационни, ще се подава от Регионалните здравни инспекции, а картата с тези данни ще се публикува всеки ден заедно с броя на новозаразените.

Министър Сербезова се яви в парламента за изслушване по депутатски въпроси.

В отговор на питане от Елена Гунчева от "Възраждане" има ли починали от други заболявания, които са отчетени в COVID смътността здравният министър отговори, че дефиницията за потвърден случай на COVID е въведена със заповед на министъра на здравеопазването с оглед на задължителната регистрация, която е необходима за генериране на данните и уточни, че ИА "Медицински надзор" не е установила такива случаи.

След друг въпрос от "Възраждане", здравният министър съобщи, че от началото на пандемията към момента за клинични пътеки за лечение на коронавирус са отпуснати 236 818 376 лв.

Гунчева попита още и каква е причината СЗО да издаде специално указание, в което да се изисква, без да се извършва аутопсия, всички починали, които са заразени с коронавирус, да са с посочено основание за смъртта COVID-19 и как без аутопсия България се установява причината за смъртта.

„По този въпрос следва да се обърнете към д-р Скендер Сила, който има правомощията да представлява СЗО в България. Статистическите данни за общия брой на извършените аутопсии се събират и обобщават в НЦОЗА, въз основа на годишните отчети на лечебните заведения за болнична помощ. В отчетите не се съдържа информация за установената причина за смъртта, а само общият брой на извършените аутопсии. По данни на НЦОЗА през 2020 г. в страната са извършени общо 3646 аутопсии на починали от различни заболявания", отговори проф. Сербезова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2374

5

zuljin

14.01 2022 в 16:02

Имаме статистически данни от 3 вълни от цял свят - всякакви извадки, ваксинирани, неваксинирани, бустерирани, преболедували, заразени, починали и т.н.

Човек с математика от средното образование може си изчисли ефективността на ваксините, но овцете просто имат нужда да изпълняват нечии заповеди, мисленето е трудна работа...

Затова всякакви там "акад", "проф", "доц" са мобилизирани да ви говорят басни и вменяват отговорности. Тия хора, ако въобще са стъпвали в болница, ще да е било преди пандемията, щото от толкова ТВ участия време за това надали остава.

8173

4

yoghurt

14.01 2022 в 15:29

Печелят един умерен човек срещу себе си в мое лице. Дискриминацията на преболедувалите над ваксинираните е политическо решение, неподкрепено с емпиричните данни, които настоящата пандемия извади на яве. 25% от боледуващите са ваксинирани, а по принцип всички ваксинирани са 27%. За 100% ваксинирани - 27% . х = 100%, х = 3.7 ; 25% от боледуващите са ваксинирани, х 3.7 = 92.5 от ваксинираните могат да боледуват. За влизащите в пболница 15% ваксинирани , х 3.7 = 55.5 от постъпващите болни могат да са ваксинирани. Тоест, според данните ваксините помагат 7.5 процента да не се заразиш, и не помагат да не постъпиш в болница. Помагат за смъртността обаче, което може да се обясни и от отслабващите щамове. Ако някой може да ми представи подобни аргументи, или да докаже че ваксините и справянето с проблема имат връзка, ме печели, но само със сходни аргументи. В случаят, изказването на Сребрезова е един интелектуален фашизъм над мислещите.

2374

3

zuljin

14.01 2022 в 14:59

Нормално, сертификат за антитела не носи никаква полза, а дори загуби за ФАРМАФИЯТА и останалите по веригата...

2374

2

zuljin

14.01 2022 в 14:53

Зелен сертификат = Нулева ефективност = Дискриминация = Фашизъм = Бизнес за милиарди

Чакам поемане на отговорност и оставки заради тази ИДИОТИЯ!!!

10829

1

случайно прочетох

14.01 2022 в 13:18

Хайде по кротко! Не се увличайте, Сербезова!
 
X

Парламентът на живо