Близо 15 милиона е истинският брой на COVID жертвите по света, обяви СЗО

OFFNews 05 май 2022 в 16:16 1332 0

Снимка Getty Images

Пандемията от COVID-19 е причинила смъртта на близо 15 милиона души по света, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си. Това е с 13% по-висока смъртност от обичайната за период от две години.

От СЗО смятат, че много страни са подценили броя на починалите от инфекцията, тъй като официално са обявени само 5,4 милиона жертви.

Според организацията епидемията е причинила смъртта на 4,7 милиона души в Индия, 10 пъти повече от регистрираните от здравните власти и почти 1/3 от загиналите в световен мащаб.

Индийското правителство постави под въпрос данните на СЗО, заявявайки, че има "притеснения" относно методологията, по която са били получени, но други проучвания стигнаха до подобни заключения за мащаба на смъртните случаи в страната.

Мярката, използвана от СЗО, се нарича свръхсмъртност, която определя колко повече хора са загинали от обичайното за същия период от време и в същия регион.

Тези изчисления отчитат смъртните случаи, които не са предизвикани пряко от коронавирусната инфекция, а са резултат от усложнения заради липса на достъп до медицинска грижа. 

Според СЗО по-голямата част от обявените 9,5 милиона смъртни случая над официално регистрираните 5,4 милиона са причинени от вируса, а не са косвено следствие от него.

Говорейки за мащаба на цифрите, д-р Самира Асма от СЗО определи данните като "трагедия" и посочи:

„Това са зашеметяващи цифри. За нас е важно да почетем жертвите и да държим политиците отговорни“, каза тя и допълни - "Ако не анализираме правилните цифри, ще пропуснем възможността да бъдем по-подготвени за следващия път."

Наред с Индия, сред страните с най-висока обща смъртност са Русия, Индонезия, САЩ, Бразилия, Мексико и Перу, показват данните на СЗО. Според организацията починалите от коронавирус в Русия са три и половина пъти повече от официално обявените.

Докладът разглежда процента на свръхсмъртност спрямо броя на населението на всяка страна. Коефициентът на свръхсмъртност в Обединеното кралство, САЩ, Испания и Германия е над средното за света през 2020 и 2021 г.

Държавите с ниски нива на свръхсмъртност включват Китай, който все още следва политика на „нулев COVID“, с масово тестване и карантини; Австралия, която наложи строги ограничения за пътуване, за да предотврати разпространението на вируса в страната; Япония и Норвегия.

Учените, които са работили по съставянето на доклада, признават, че техните оценки са по-спекулативни за страните в Африка, на юг от Сахара, тъй като има малко данни за смъртните случаи в този регион. Липсва надеждна статистика за 41 от 54 държави на континента.

Статистикът проф. Джон Уейкфийлд от Вашингтонския университет в Сиатъл, който беше част от екипа на СЗО, заяви, че има спешна нужда от по-добри системи за събиране на данни. 

„Позорно е, че хората се раждат и да умират, а ние нямаме данни за тяхното съществуване", каза той. Според учения пандемията е показала острата нужда от инвестиции в системите за регистрация на държавите, за да има точни и навременни данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови