Битката за обещаващия 100-милиарден пазар на препаратите за отслабване се нажежава до червено

OFFNews 12 ноември 2023 в 17:40 5763 3

Ново Нордиск

Снимка Интернет

На масата са поставени 100 милиарда долара. И който е най-бърз и агресивен, ще отхапе най-голям дял от него. Става дума за пазара на лекарства за отслабване (или против затлъстяване), който вече е хит в САЩ и е само въпрос на време да се прехвърли и в Европа.

След датската "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), която още през 2021 г. получи одобрение за разпространението на препарата си "Уегови" (Wegovy), тази седмица и американският гигант "Илай Лили" (Eli Lilly) се включи в надпреварата, след като получи одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) на препарата "Зипбаунд" (Zepbound). Медикаментът беше разрешен за употреба и от британския лекарствен регулатор, коментира БТА.

Битката обещава тепърва да се разгаря по няколко причини, посочва Блумбърг. От една страна, и двата медикаментa, но с други търговски наименования, се изписват при диабет. Лекарството на "Ново Нордиск" се продава срещу диабет като "Оземпик" (Ozempic), а това на "Илай Лили" под наименованието "Маунджейро" (Mounjaro). От друга, цените са доста различни. Месечна доза от "Уегови" струва 1349 долара, докато "Зипбаунд" ще се появи на пазара след Деня на благодарността (30 ноември - бел. ред) срещу 1059 долара.

Одобрението на препарата изстреля високо акциите на "Илай Лили" и в момента това е най-скъпата компания от здравния сектор в света. От началото на годината книжата на дружеството са се покачили с 67 на сто, а само в сряда, когато медикаментът получи одобрение в САЩ, скочиха с още 3%.

Благодарение на успеха на "Уегови" пък през настоящата година "Ново Нордиск" стана най-скъпата европейска компания.

Американският и британският регулатор одобриха ползването на лекарството на "Илай Лили" при хора с индекс на телесната маса от най-малко 30 или поне 27, ако пациентът има и други здравни проблеми, свързани с наднормено тегло, например сърдечно заболяване. Въпросите за дългосрочните последици от употребата на лекарства за отслабване обаче тепърва ще набират скорост.

И двата препарата са от нов клас лекарства за отслабване, известни като GLP-1 рецепторни агонисти, чиято употреба може да бъде многофункционална, посочва Ройтерс. Освен срещу диабет активните съставки могат да се ползват и за лечение на различни видове зависимости, твърдят експерти.

Лекарствата от този тип, разработвани и от няколко други компании, копират действието на хормона GLP-1 с цел регулиране на кръвната захар, забавяне на храносмилането и намаляване на апетита.

Клинични проучвания показват, че употребата на "Уегови" води до намаляване на теглото с 15 на сто след 68 седмици, докато "Зипбаунд", който се прицелва и в друг хормон - GIP, свива теглото с 22 на сто за 71 седмици.

"Това отваря изключително много нови възможности по отношение на контрола на сектора от мозъка, отговарящ за ситостта, както и за други зони, свързани с пристрастяването", казва Лорънс Тейбак, зам.-директор на Националния институт за здравето на САЩ, цитиран от Ройтерс.

По думите му подобни препарати ще помогнат за по-ефективно контролиране на затлъстяването, метаболизма и други състояния на пристрастяване.

Втората по големина верига аптеки в САЩ - "Уолгрийнс" (Walgreens), признава, че медикаментите, в които е вложен GLP-1, в момента се радват на изключително търсене.

"Смятам, че тези препарати ще променят начина, по който хората гледат на здравните грижи", казва президентът на "Уолгрийнс" Джон Дрискол.

В битката се включи и "АстраЗенека" (AstraZeneca) като вкара 2 милиарда долара в обещаващия пазар, лицензирайки експериментален медикамент под формата на хапче на китайската компания "Екоджийн" (Eccogene), за който се смята, че има по-малко странични ефекти от конкурентите си, които се инжектират.

Компанията е платила 185 милиона долара предварително за лиценза и ще осигури още 1,825 милиарда в зависимост от развитието на клиничните тестове, регулаторните процедури и търговския успех на препарата.

Главният изпълнителен директор на британско-шведския гигант Паскал Сорио все пак призна, че компанията е "няколко години назад" в сравнение със своите съперници.

"Но ние работим върху цяла нова вълна от продукти", допълва той.

По думите му, неподкрепени с конкретни доказателства, пациентите предпочитат хапче пред инжекция.

Лекарството на "Екоджийн", наречено ECC5004, което в момента е едва на първа експериментална фаза от общо три, се абсорбира бързо и не се задържа дълго в стомаха, а това намалява обичайните странични ефекти като гадене, повръщане, диария и болки в корема, типични за препаратите на "Ново Нордиск" и "Илай Лили".

Според Сорио около милиард души по света са с наднормено тегло или направо са затлъстели, което прави потенциала на този пазар наистина огромен. Той изтъква, че "АстраЗенека" възнамерява да достигне до пациенти и в развиващите се страни, а не само в развитите, каквато засега е целта на другите две компании.

И както е тръгнало, в недалечно бъдеще като в една реализирана (анти)утопия любителите на т. нар. джънк фууд ще могат без притеснения да хрускат чипс и бургери и да ги поливат обилно с богати на захар безалкохолни напитки, след което просто ще лапнат поредното хапче за регулиране на теглото и ще си легнат доволни, без да се притесняват, че на следващата сутрин ще се събудят по-тежки.

А на този фон фармацевтичните гиганти доволно ще потриват ръце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

12.11 2023 в 22:51

Три метра на ширина ли бе, Диогене?
Щото на дължина два метра стигат обикновено.

924

2

Diogen

12.11 2023 в 22:19

От битка за отслабване, може да се превърне в битка за трите метра. Тук в Щатите бият тревога, че мераклиите да топят килограми не се запознават със страничните ефекти от препаратите. В крайна сметка те са разработени да помагат на диабетици.

12761

1

cepcem

12.11 2023 в 19:11

"И както е тръгнало, в недалечно бъдеще като в една реализирана (анти)утопия любителите на т. нар. джънк фууд ще могат без притеснения да хрускат чипс и бургери...след което просто ще лапнат поредното хапче за регулиране на теглото..."

GLP-1 рецепторните агонисти убиват апетита, което е обратното на заключението в статията, че се тъпчем до откат, а "вълшебното" хапче премахва новообразуваните сланини.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика