Без операция екип на НКБ отстрани дефект след смяна на сърдечна клапа при двама пациенти

OFFNews 11 юли 2023 в 11:25 682 0

екип

Снимка Национална кардиологична болница

Екипът, извършил интервенцията в Националната кардиологична болница

Сложна и рядко правена у нас процедура извърши екип от Националната кардиологична болница при двама пациенти с усложнение след операция за смяна на сърдечна клапа. Интервенцията се нарича "транскатетърно затваряне на паравалвуларен лийк" и е от набора методи на инвазивната кардиология, съобщиха от лечебното заведение.

Въпросното сложнение може да се появи след хирургична смяна на митралната клапа или след транскатетърна имплантация на аортна клапа (TAVI).

Представлява механичен дефект, при който между изкуствената клапа и сърдечната тъкан се появява отвор, дупка. В резултат се получава връщане на кръв от лявата камера към лявото предсърдие, което не е нормално и трябва да бъде преустановено, обясни д-р Александър Александров, началник на Отделението по инвазивна кардиология в болницата.

Честотата на това усложнение след хирургично клапно протезиране на митралната клапа варира между 7 и 17%. Ако не се затвори дефектът, се стига до сърдечна недостатъчност. Големите отвори между изкуствената клапа и сърдечната тъкан носят и други сериозни рискове за пациента като хемолитична анемия и ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето). Златният стандарт в лечението е нова операция и смяна на клапата. Повторната операция обаче е свързана с относително висок риск за живота на пациента, а дългосрочните оперативни резултати остават незадоволителни.

Решение дава транскатетърнотото затваряне на получения отвор - по-малко инвазивна, по-безопасна и ефективна алтернатива на повторната операция. Извършва се под обща анестезия, с венозен достъп от феморалната (бедрената) вена. За затварянето на дефекта се използват високотехнологични устройства, изплетени от нитинолови нишки (метална сплав от никел и титан с две уникални свойства – памет на формата и свръхеластичност). Специфично за тази процедура е, че се провежда под рентгенов и 3D ехографски контрол.

Двамата пациенти са мъже, на които са поставени механични митрални клапи преди време в болницата. При стандартното последяване на състоянието им било установено, че са развили усложнението паравалвуларен лийк. И при двамата имало по един отвор между клапата и сърдечната тъкан, които били отстранени успешно чрез инвазивни процедури в края на юни. Пациентите са изписани в много добро състояние. При този метод престоят в болница е кратък, а възстановяването на пациента - много бързо. Интервенционалната процедура е и значително по-евтина от операцията.

"Интервенциите са реализирани благодарение на ентусиазма и професионализма на лекари от НКБ от различни специалности: инвазивни кардиолози, кардиолози, детски кардиолози, електрофизиолози, анестезиолози и специалисти по образна диагностика. Специално внимание заслужава работата на ехографистите, които навигират процедурата чрез триизмерна ехокардиография в реално време", обясни д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детска кардиолгия в НКБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика