Без COVID мерки с толкова малко ваксинирани смъртните случаи ще се удвоят до май 2022 г.

Безхаберното поведение на отхвърлящите ваксините е причина да имаме толкова пробиви сред имунизираните - те разнасят вируса и създават предпоставки за мутации, казва д-р Валери Цеков

Александра Маркарян 12 октомври 2021 в 13:15 7196 0

Д-р Валери Цеков

Снимка БТА/Христо Касабов

Д-р Валери Цеков

Без COVID мерки и с толкова малък брой ваксинирани смъртните случаи от COVID-19 ще се удвоят до май 2022 г., предупреждава д-р Валери Цеков от Българско сдружение по иновативна медицина.

"Ясно е, че мерки трябва да има, за да намалим в някаква степен циркулацията на вируса. Докато имаме висок брой неваксинирани хора, мерки трябва да има. Иначе смъртните случаи ще се удвоят до май следващата година, ако продъжаваме така.

България не е губила толкова живот в нито една от войните, които е водила от началото на 20. век. Това е безобразно!", възкликна д-р Цеков в интервю пред БНР днес.

Той нарече поведението на отказващите да се ваксинират "безхаберно", причиняващо по-висок от очакваното брой на  заразени ваксинирани и предпоставка за мутации.

"Една от причините да имаме толкова висок пробив сред ваксинираните е именно това безхаберно поведение на хората, които не искат да се ваксинират. Те са извор на инфекциита, те разнасят вируса сред всички - ваксинирани и неваксинирани, те създадат предпоставки за мутации и пробиви на инфекции с този вирус на ваксинираните хора", каза той.

В тази ситуация лекарят очаква само едно: затягане на мерките.

"Знаем какво става със страните, които има висок обхват с ваксината срещу КОВИД - при тях заболяемост няма или е нищожна, мерките отпадат. Нещо, което при нас не може да се случи, по-скоро ще чакаме да стане обратното - да затягат мерките. И това не е случайно, просто хората не искат да се предпазят от заболяването."

Д-р Цеков, който прогнозира несбъднало се 70% ваксинационно покритие към есента на 2021 г., недоумява как е възможно толкова много хора в България да отказват да се ваксинират.

"Толкова е елементарно да разбереш, че е по-важно да се предпазиш от болестта, отколкото да чакаш да се разболееш и да се надяваш да оцелееш след това, а и да се надяваш и че след тази болест ще се възстановиш напълно! Смятах, че достатъчно хора сме се ангажирали да обясняваме какви са рисковете от COVID и достатъчно ясно се вижда какво се случва, когато няма ваксинация. А сега имаме вече над 20 хил. загинали българи от едно заболяване, което може да бъде предотвратено с ваксината! Как да разбера, че хората не искат да го проумеят? Как да очаквам? Все пак сме 21. век! България е европейска страна. Поне можехме да се огледаме какво се случва в другите европейски страни... Коя европейска страна има под 50% ваксинален обхват, кажете ми? Няма такава!"

Арумента, че има болни ваксинирани и затова няма смисъл от ваксинациите той обори така:

"От тези, които са постъпили в болница, 90% са неваксинирани. Да, ние знаем, че ще има пробиви сред ваксинираните, още повече, че огромната част от хората около нас са неваксинирани, които непрекъснато разнасят вируса. Знаем, че при такава ситуация процентът на пробивите ще бъде по-висок от обичайното. Ако бяхме се ваксинирали 70%, нямаше да виждаме такава картина. И въпреки това 90% от хоспитализираните са неваксинирани, а не 90% ваксинирани! Разликата е очевадна!

...

Смъртните случаи сред ваксинираните са нищожен брой, нищожен брой! Ваксинирайте се, за да се предпазите от смърт! Може да изкарате лек КОВИД, може да изкарате малко по-тежък КОВИД, но вероятността да загинете от КОВИД при положение, че сте ваксинирани и сте направили пълен ваксинационен кръг, е нищожна! Което не е така за хората, които не са ваксинирани."

Грип 2021

Д-р Цеков разясни, че ваксина срещу COVID-19 не предпазва срещу грип и посъветва хората да се ваксинират срещу грип, за да може, дори да е разболеят, да го изкарат "на крак", леко.

"Няма кръстосано предпазване. Ако се ваксинираме от COVID, това не значи, че изграждаме имунитет към грипните вируси. За съжаление, това не е така. Имунитетът е строго специфичен особено при COVID ваксината. Особено при РНК ваксината той е изключително и само насочен към коронавируса. В случая с грипа е съвсем различно. Вярно е, че грипът е пак РНК вирус, вярно е, че общите предпазни мерки - социална дистанция, маски - помагат за ограничение на заболеваемостта от грип, но ваксиниране срещу COVID по никакъв начин не ни пази от грипната инфекция. Грипът е друго заболяване. Заболяванията си приличат, слава Богу, грипът е по-леко, но вирусите са коренно различни. Ако искаме да се предпазим от грип, трябва да направим и грипна ваксина този сезон.

...

Целта на имунизацията срещу грип е той да бъде изкаран на крак, почти безсимптомно, да не се налага да се търси лекарска помощ, да не се налага да се влиза в болница за усложненията. Това е идеята на грипната ваксина. Тя не ни пази 100% от заразяване, но ни пази в много висок процент от тежка болест".

Болниците

Той описа и състоянието на колегите си лекари, които поемат удара от поредната КОВИД вълна у нас:

"Болниците са претоварени, интензивните отделения са претъпкани, хората са крайно изтощени, включително и личните ни лекари".

При наложило се приемане в болница на негово близко дете се сблъскал със следното:

"Нещата, които видях в болниците, в които съм работил толкова години, ме потресоха. Колегите са крайно изтощени, леглата са препълнени. Беше истински кошмар, докато успеем да организираме детето да бъде прегледано навреме и обслужено както трябва. Много е трудно наистина. Хората трябва да го разберат. Ще става и по-трудно при този нисък ваксинационен обхват срещу КОВИД. Ако не се ваксинираме и срещу грип, нещата могат да станат много комплексни и прекалено сложни, за да очаква човек нормална медицинска грижа, ако се наложи".

Лекарят съветва, за да помогнем на себе си и останалите, и при най-леките симптоми на неразположение, да се тестваме; при контакт с болен - веднага да се изолираме, и да се чувстваме съвсем добре:

"В тези условия, при тази пандемия бих посъветвал всеки, който има и най-леки симптоми на настинка, независимо колко леки са те и колко обичайни изглеждат, да си направи тест, за да е спокоен, а и да е спокоен спрямо близките си, дали това наистина е КОВИД, или не. Очакваме при всеки случай, при който се развият такива симптоми, това да е КОВИД. Такава е обстановката в момента. Когато наближи втората половина на декември, ще ви кажа: "Може и да е КОВИД, но може и да е грип". Няма как да разберем. В началото симптомите са абсолютно идентични. Разликата е в това, че при КОВИД обикновено са по-тежки, по-продължителни и понякога усложненията са много сериозни. Но това не изключва усложненията при грипа, особено при по-възрастните, при хронично болните и малките деца. Трябва да бъдем нащрек и ако можем, да се предпазим, преди да е дошъл вирусът. Дойде ли при нас, чакайте болест".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews