Българо-австрийски екип спаси ръката на 13-месечно момченце

OFFNews 20 април 2022 в 13:02 1059 0

Снимка Аджибадем Сити Клиник

Българо-австрийски екип спаси ръката на 13-месечно момченце с рядка операция. Виртуозната микрохирургия и екипната работа на лекарите от Аджибадем Сити Клиник и Австрия позволиха малкият пациент да бъде излекуван без усложнения и риск.

Екип съдови хирурзи, воден от доц. Стефан Стефанов, ръководител на отделението по Съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост, съдови специалисти от болница Токуда със завеждащ клиника проф. Васил Червенков, заедно с гостуващия специално за интервенцията проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника “Донаущат” във Виена, Австрия, оперираха аневризма на артерия на китката.

Операцията беше извършена на територията на Болница "Токуда". Пациентът е момченце на 13-месеца, което е с нарастваща подутина на дясната китка, първоначално дишагностицирана като киста на ръката. След преглед и образни изследвания доц. Стефанов поставя изключително рядката диагноза “аневризма на радиална артерия”.

Диагнозата е потвърдена от проф. Галина Кирова – завеждащ клиника по Образна диагностика в "Токуда". 

Екипът планира и извършва операция, при която се изрязва аневризмата, а артерията се възстановява. Операцията завършва успешно, въпреки екстремно малкия размер на артерията – само 1.5 мм.

След кратък болничен престой, малкият пациент е изписан в добро здраве, а проходимостта на артерията е възстановена.

“Радвам се, че имам възможност да работя рамо до рамо със специалисти с огромен опит, които биха направили всичко по силите си, за да спасят живота на едно малко дете. Благодаря и на проф. Холценбайн, който за пореден път оставя натоварената си програма във Виена и откликва на наша покана за съвместна операция от толкова сложно естество”, коментира доц. Стефанов след успешното изписване на детето.

“Благодарна съм на целия екип лекари за грижата към моето дете. Искам да благодаря и на доц. Стефанов, който с търпение и внимание ни обясняваше всяка стъпка преди операцията и вдъхваше спокойствие в тези тревожни за нас дни. Вечно ще сме благодарни за това”, коментира майката на детето Христинка Костова.

Внимание заслужава изключителната рядкост на тази съдова патология – в научната литература за последните 40 години са публикувани едва 12 случая, от които ¼ са завършили с прекъсване на артерията. В този случай обаче, благодарение на точната и бърза диагностика, както и на успешната оперативна интервенция, плод на съвместните усилия на специалисти от три болници, лечението завърши щастливо за малкия пациент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови