Българите недоволни от високите цени за преглед, близо 20 на 100 спират лекарствата заради липса на средства

Страната ни е на първо място в ЕС по брой болници на 1 милион население, показват резултатите от съвместно изследване на "Тренд" и ЕКИП

OFFNews 08 септември 2022 в 13:16 1748 0

население

Снимка Pixabay

Недоволни от достъпа до здравни грижи са близо половината българи

Над 50% (53 на 100) от българите виждат сериозен проблем при цените за прегледи. Доплащането за лекарства не одобряват 20 на сто, 27% не са имали възможност да посетят лекар-специалист поради липса на финансови средства, а 19% процента са спрели да приемат лекарства, отново заради недостиг на пари.

Това показват резултатите от съвместно изследване на Изследователски център "Тренд" и Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Изследването и анализът към него бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Темата е "Достъп до здравни грижи в България”, проучването е национално представително, направено е в периода юли-септември т.г. сред 1005 души - "лице в лице", обясни Димитър Ганев от "Тренд".

Според допитването най-голямо е недоволството от финансовата страна на здравните грижи - у нас то е 14 процента, в ЕС - 13 на сто, с което сме в челната десетка по неудовлетвореност в този аспект в Евросъюза, е изводът на експертите.

В периода 2015- 2019 г. с четири процента са спаднали плащанията за лекарства като разход. През 2019 г., въпреки намаляването на процента, сумата на годишна база за доплащане за здраве за едно домакинство е 460-500 лв., като 60-80 на сто от тях са за доплащане на лекарства, посочи Аркади Шарков.

България е на първо място в ЕС по брой болници на един милион население, показват резултатите от анкетата. У нас се падат 53 болници на един милион души, с което страната ни е първенец в Евросъюза, коментира Аркади Шарков от ЕКИП.

Проучването показва още, че 37 на сто от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47 процента - не. Над 55 на сто от сънародниците ни могат да посетят личния си лекар още същия ден, 25 на сто - на следващия ден. При лекар-специалист картината е почти същата, коментира Димитър Ганев. Тези, които чакат повече от месец, са само четири на сто. Тридесет и шест процента са имали необходимост да бъдат приети в болница, основно хора над 50 години.

България е на едно от последните места в негативната класация (което е добре, поясниха експертите), във връзка с листи на чакащите за прием в болница и през 2019 г . 4,9 на сто са изразили неудовлетвореност. Малко над два процента е недоволството от разстоянието и транспорта до болнично заведение.

Сред възможните решения за по-добро здравеопазване е въвеждането на стимули за пациенти и работодатели за ранен скрининг, смята Аркади Шарков. По думите му цените на здравните услуги изостават с около пет пъти в сравнение с останалите в българската икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!