България намалява срока за поставяне на бустерна доза

OFFNews 30 декември 2021 в 10:07 4265 2

Д-р Ангел Кунчев

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

Д-р Ангел Кунчев

България ще намали интервала за поставяне на бустерна доза от шест на три месеца от поставянето на втората игла. Това обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За ваксината на "Янсен" срокът ще е два месеца, уточни той пред bTV.

Промяната ще бъде направена днес или утре, а от началото на 2022 г вече ще може да се приложи.

Д-р Кунчев коментира и днешните данни за много сериозен ръст на новорегистрираните случаи на COVID-19. Според него не става въпрос за реален ръст и навлизане в нова вълна, а за забавено регистриране на случаите от по-малки болници в празничните дни. Д-р Кунчев очаква същия "статистически феномен" около 4, 5 януари.

Внушителен скок на новите COVID случаи: 3449 за 24 часа

Съмненията, че у нас вече циркулира новият вариант на коронавируса - "Омикрон", ще се потвърдят или отхвърлят в началото на януари, защото секвенирането на една проба отнема до 12 дни, посочи д-р Кунчев и отбеляза, че България излиза от последната КОВИД вълна "не на ниско базово ниво". Вероятно след празниците ще ни достигне вълната, която обхвана Западна Европа.

"Омикрон" удвоява случаите на всеки два, три дни. Това му е лошата характеристика. Добрата е, че очевидно не е толкова висока смъртността. Очевидно по-малко хора влизат в болница, но когато болните са страшно много, болниците пак ще се напълнят, поради това, че обхваща прекалено много хора наведнъж", каза д-р Кунчев и предупреди да не чакаме лека вълна.

"У нас ще се случи възможно най-лошият вариант поради ниското ваксинационно покритие. Това трябва да си го кажем кратко и ясно. Ако другите карат всички вълни по определен начин, ние го караме по по-тежък и плащаме по-голяма цена като загубени човешки животи. Няма да можем да го преодолеем и сега, макар че са обнадеждаващи първите стъпки, които се предприемат", каза той.

У новото правителство има разбиране, програмата за ваксинация на хората на възраст над 65 г. той оцени като добра и гонеща целта "да предпазим тези хора от тежко заболяване и смърт".

По данни, цитирани от д-р Кунчев, 48% от населението у нас се колебаят или се страхуват от имунизират, и точно с тях трябва да се работи, като се отговори на всичките им въпроси, свързани с конкретни заболявания и ефекта при тях от ваксинация.

"Между 10 и 15% никога няма да ги убедим. Тези хора, ако ще да им докараме най-големите знаменитости, пак няма да ги убедим, с тях няма да работим. Има обаче 48%, (разделени на) две групи - които се колебаят и които се страхуват. Ето на тях ако дадем точната информация, отговор на всеки въпрос, включително индивидуално..., защото виждам, че хората искат за себе си да питат - "Ама аз имам това заболяване, да го направя ли?"; "Предстои да раждам, ще ми повлияе ли?". Дори да са измислени тези въпроси от медицинска гледна точка, щом хората ги вълнуват, трябва да се отговори."

Планът за справяне с пандемията е ясен, посочи д-р Кунчев. "Въпросът е да отпаднат политическите влияния, които много ни тормозеха миналата година, да отпаднат малко емоциите в обществото. Има го вируса, важното е да правим с него това, което трябва, което науката ни казва, за да минем по-леко през него".

Той призна, че трите парламентарни избора са довели до "много голяма експлоатация на темата чисто политически", а "това много пречи на нашата работа".

33 сигнала за фалшиви зелени сертификати са подадени в прокуратурата, а в началото на януари се очакват и първите резултати от разследванията кой стои зад тяхното издаване, каза още Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

30.12 2021 в 11:27

Пич,намали малко екзалтацията или намали екстазито-не знам дали знаеш(а ти знаеш всичко и по много),че това са опасни хапчета-бързо те превръщат в зеленчук....