България е сред предпочитаните държави за студентите по медицина от Великобритания

OFFNews 19 август 2022 в 08:58 1854 0

медицина

Снимка Pixabay

Медицина в България

Амбициозни студенти по медицина, чиито оценки на матурата не са успели да им осигурят място за обучение в Обединеното кралство, пътуват в чужбина, за да се класират. В университети на страни като България, Украйна и Латвия има места за британски студенти, пише "Таймс" и пояснява, че лекарите от тези страни могат да кандидатстват за регистрация в Общия медицински съвет, което им позволява да практикуват в Обединеното кралство.

Британският вестник, цитиран от БТА, разказва историята на 19-годишният Даняал Ахмед, който миналата година не се класирал за място по медицина в Манчестърския университет поради системата за прогнозирани оценки, наложена по време на пандемията.

“Въпреки че се справих много добре на изпитите, оценките от колежа не ми позволиха да вляза. Измъчвах се седмица - две и след това започнах да търся други възможности. Не исках да отида в друга бакалавърска степен и да правя нещо, което не ми беше по сърце”, разказва той.

И вижда обява за обучение в България. Сега вече е втора година в Медицинския университет в София, пише в. “Таймс”. Чувства, че е станал по-зрял човек. “Когато учите медицина там, помагате в болниците - помагате на хората това носи удовлетворение”, казва Ахмед.

През 2013 Нирали Пател тежко понася мисълта, че трябва да се раздели с мечтата си да следва медицина в университет в Обединеното кралство. И въпреки че кандидатства четири пъти, докато продължава да учи в друга специалност и прави магистратура по биомедицински науки, тя не успява да си осигури място по медицина. Тогава Пател започна да обмисля да кандидатства в чужбина.

“Имах един приятел, който отиде в България да следва медицина, така че и аз реших да направя същото”, споделя тя. След като се свързва с агенция, която открива в студентски форум, Пател си осигурява място за обучение в Медицински университет в Пловдив. В България курсът се преподава на английски език, пояснява авторът.

В момента Пател е пета година студентка по медицина и разказва, че много студенти имат погрешното схващане, че влизането в медицински университет в България е „лесно“, защото можете да се кандидатства с по-ниски оценки в сравнение с Обединеното кралство.

“Смятат и, че и изпитите са по-лесни, но това въобще не е така, защото изпитният сезон е цели два месеца. Наричаме го “Игрите на глада”, защото имаме елиминационни кръгове”, разказва тя.

Историята на Аде Адетайо не е по-различна. Светът му се сринал, когато не успял да си осигури място по медицина в университета през 2015 г. „Просто седях в стаята си и плачех“, спомня си той. Започва да учи инженерна химия в Абърдийн, но решава да прекъсне и да преследва мечтата си да учи медицина, след като родителите му разказват за приятел на семейството, който планира да се квалифицира в чужбина.

Адетайо също е завършил Медицинския университет в Пловдив и сега работи като лекар в болница в Уест Съфолк. Той използва опита си, за да основе MedConnect, агенция, която помага на студенти от Обединеното кралство да учат в Европа, с акцент върху чернокожите и студентите от етническите малцинства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!