Антигенните тестове няма да се признават официално, БЛС настоява да няма лимити на изследванията за COVID-19

НЗОК действа мудно, високомерно, електронното здравеопазване се бави, обсъждаме искане за оставки казват от Лекарския съюз

Янка Петкова 25 ноември 2020 в 10:26 3017 0

"Въпреки предложението ни антигенните тестове да се признават официално за регистриране на болните с коронавирус това не се случи. Личните лекари ще могат да издават направления за скъпите PCR тестове. Настояваме да няма лимити за пакета изследвания, които се правят на пациентите със симптоми на COVID-19." 

"Такава е категоричната позиция на БЛС", каза на пресконференция на организацията председателят ѝ д-р Иван Маджаров по повод забавянето в подписването на анекса към Националния рамков договор с НЗОК, с който се регламентира работата на общопрактикуващите лекари в условията на пандемия.

Той уточни, че забавянето не е по вина на лекарското съсловие, което още в началото на есента е било готово с предложенията си.

"Искаме гражданите да бъдат тествани, когато имат симптоми, клиничните пътеки да имат код за лечение на COVID, да не изисква PCR тест за влизане в болница, ако пациентът е диагностициран извън нея. Да се либерализира изискването за брой специалисти в COVID отделенията, защото е ясно, че пулмолози и инфекционисти не достигат в системата. Предложихме разкриването на болнични легла да става само със заповед на РЗИ, това все още не е факт, а трябва да се случва бързо. Предложенията ни са в полза на гражданите, но не получаваме отговор от Касата. В анекса, който ни изпращат, няма и фиксирана цена на PCR", съобщи д-р Маджаров. 

"Имаше доста трудни преговори за разпределяне на средствата за общопрактикуващите лекари, защото управляващите късно приеха факта, че те също са на първа линия. НЗОК не се съобрази с мнението ни, че протоколите не трябва автоматично да се удължават, без да се преглеждат хронично болните пациенти. Хората се влошиха", коментира зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Той уточни, че липсва гъвкавост от страна на НЗОК, а ситуацията изисква бързи решения. Д-р Брънзалов подчерта и забавянето на електронната система на здравеопазване. Все още няма възможност за електронни направления, обещаната електронна рецепта, която трябва да влезе в сила от 11 декември, също е под въпрос. Това е огромно изоставяне, което е причина за хаоса в момента, категоричен бе общопрактикуващият лекар. Той подчерта, че зелените коридори са безсмислени и създават повече напрежение, отколкото улеснение и безопасност за пациентите.

Няма ясен път на пациента в извънболничната помощ, подчерта доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. По думите му практиката да се гледа какво правят другите страни не е ефективна:

"Трябва да се съобразим с условията при нас. Според междинни данни българите най-често търсят помощ в първия и втория ден след появата на симптомите. 60% от усложненията при нас са след 8-ия ден, а 30-35% след петия ден от заболяването. Няма личен лекар, който да не се е срещал лице в лице с пациент болен от COVID.

Много сериозен проблем при нас е какво става с пациентите, ако се разболеем, ако умрем. Няма решение кой поема практиката. Дали сме предложение, но и неговото решение се бави", обясни доц. Киров.

Лекарският съюз не е доволен от начина на водене на преговорите. "Протака се, а това в тази обстановка е нередно", каза д-р Стоян Борисов, главен секретар на съсловната организация и допълни, че липсва гъвкавост и  бързина от страна на НЗОК.

"Няколко пъти се променяше цената на PCR тестовете - първо 60 лв., после 25 лв. след 10 дни нов проект със същата цена, това е парадоксално, а оправданието е, че е станала техническа грешка. Ние настоявахме за масово тестване с антигенни тестове, това не е факт. Обсъждаме възможността да поискаме оставки на ръководството на Касата, подобно високомерие е недопустимо", каза д-р Борисов.

Д-р Маджаров беше категоричен, че от БЛС не извиват ръце. Анексът трябваше да бъде подписан с дата от 1 ноември, но това не се случи и вината не е на лекарското съсловие, уточни той. Според него решението за разкриване на COVID зони в поликлиниките е закъсняло.

Не търсим конфликти и виновни, но когато отсреща не се вземат правилните решения и няма инициатива и експедитивност, нещата не се получават. Чудесно е да имаме нещо близко до локдаун, но ефектът щеше да е десетки пъти по-голям, ако антигенните тестове масово бяха влезли в ход, обобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови