Ангелов за закриването на НОЩ: Не сме боксова круша за политически мераклии

Справяме се с третата вълна, мерките дадоха резултат, отчете здравният министър

Янка Петкова 16 април 2021 в 10:58 3986 0

Снимка Архив/БТА

"Абсолютно логично е в края на мандата на това правителство, консултативният орган към него, какъвто е Националният оперативен щаб, да се разпусне", каза на брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов.

Според него темата за разпускането на НОЩ не бива да се политизира:

"Здравеопазването не е боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици или политически мераклии. Логично е да са създаде нов орган с новото правителство. Брифингите продължават. Отговорността се носи от министъра и здравния инспектор. Призовавам да не се търсят задни мисли. Ситуацията в страната е съвсем различна, информацията е много повече. Изградихме модел, който работи, и вече знаем какво и как да правим", каза здравният министър и допълни, че решението за следващо разпускане на мерките трябва да бъде взето от новото правителство, но според него извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи и през май.

Справяме се с третата вълна

Справяме се и с третата вълна, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск върху лечебните заведения. За съжаление, продължаваме да губим човешки животи и това е най-голямата тежест, която носим като лекари, посочи Ангелов.

По думите му средната възраст на заболелите от COVID-19 през последната седмица е 54 години. 71 са пациентите под 19 години.

Министърът отчете трайно намаляване на хоспитализираните.

"Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на приетите с коронавирус в болница. Тенденцията вече е обърната - излекуваните са трайно повече от новозаболелите. Заетостта на леглата за неусложнени и интензивни случаи е 77%.

Къде сме ние

На 14-дневна база заболяемостта у нас е 570 на 100 000. През последните дни е спаднала до 515 на 100 000 души население. Това ни поставя на 11-о място в Европа и на 4-о на Балканския полуостров, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Смъртността е 24 на 100 000 и по този показател сме на 2-ро място на континента след Унгария и на 2-ро място на Балканите след Република Северна Македония.

По думите на доц. Кунчев разликите в заболяемостта на отделните области не са големи. В повечето райони заразените са под 500 на 100 000 души население. Най-високо е разпространението в София (град), Варна, Русе, Перник, София област, Бургас. Най-ниско - във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик, Габрово.

"Има вече оформен спад в заболяемостта, който продължава трета седмица с еднакъв темп, но все още сме далеч от нормалните показатели. При смъртността няма такава тенденция, но при нея темпът се движи със седмица-две назад", обясни доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки