Ангелов: Не проспахме лятото, недоверието в системата доведе до тези резултати

OFFNews 26 ноември 2020 в 09:40 2506 0

Снимка Архив

"Не сме проспали лятото, неспазването на мерките и недоверието в здравната система доведе до този резултат", така министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни първото място по смъртност в света, което заема страната ни.

Той уточни, че в момента не е необходимо да се търсят виновни, но решението е едно - да се придържаме към наложените ограничения и най-вече да уважаваме медиците.

Министърът се съгласи, че много от показаните случаи на отказан достъп до медицинска помощ звучат кошмарно, но обясни, че с подобни проблеми са и държавите, които са с много по-добре развита здравеопазна система.

"Само за вчера са излекувани 2518 човека, трябва ли да разкажем историята на всеки един от тях, тяхната история е успех за българската медицина. Успех е при здравеопазна система, каквато имаме в момента, да изкараме най-добрия възможен резултат и ние го постигаме", категоричен беше той.

Ангелов се съгласи, че това, което се случва в някои болници, е недопустимо, но не коментира казуси, тъй като прокуратурата все още не е завършила проверките си.

Ситуацията е извънредна, има и много други пациенти, които нямат коронавирус и трябва да бъдат приети в болница, не можем безкрайно да разширяваме ковид отделенията, няма да има лечение за другите, голяма част от болниците са така построени така, че няма възможност за разделянето на потоците, очерта проблемите министърът.

Той беше категоричен, че летните месеци не са проспани:

"Два-три дни след назначението си пуснах заповед за организацията на всяко лечебно заведение, обиколих всички областни градове, организацията беше според системата в съответната област, проблемът са хората, едва ли някой може за три месеца да създаде нови лекари и сестри", каза професорът.

Системата не е реформирана, но трябва да се справим с това, което имаме, и ние го правим, уточни Ангелов и допълни, че целта е максимален брой хора да бъдат спасени. Той отрече да има смекчаване на първоначално обявените мерки и подчерта, че предложението на щаба е било обсъдено с всички ресорни министри.

8 декември е позволен, където се спазват мерките, контролът който сме организирали ще бъде изключително сериозен, каза здравният министър по повод позволеното в заповедта му събиране на 15 души на частно празненство.

Костадин Ангелов уточни, че зелените коридори за възрастните хора са от 8,30 до 10,30 сутрин, но те ще могат да пазаруват и през останалото време.

Министърът коментира и електронните направления:

"Ние сме готови с електронното направление, вчера беше внесен националният рамков договор с анекса, сега това може да стане факт, министърът на здравеопазването не участва преговорите", каза Ангелов.

Той обясни и как ще работи системата с направленията: 

Пациентът отива при общопрактикуващия лекар или му се обажда по телефона. Лекарят издава електронно направление, което генерира код, този код се дава на пациента, той отива в лаборатория, която е сертифицирана от МЗ и има договор с НЗОК, дава кода и му се извършва тестването.

Пазарът определя цените на PCR тестовете, здравното министерство няма законово право да регулира пазара, НЗОК е преценила, че ще заплаща 60 лв. за PCR тест, крайната цена се определя от определя от лабораторията, обясни здравният министър.

Той съобщи, че ваксинационният план за имунизиране срещу COVID-19 се работи в момента. Но за да започнат конкретни действия всички обявени за готови ваксини трябва да са на пазара и характеристиките им да бъдат одобрени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови