Ангелов: България излиза от третата вълна. Мутафчийски: Нищо не е свършило

Извънредната епидемична обстановка може да бъде удължена с още месец

Янка Петкова 22 април 2021 в 11:47 4006 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Здравният министър Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се разминаха в оценките си за развитието на пандемията от коронавирус на наша територия.

Въпреки новината, че премиерът е разформировал НОЩ, (председателят му) проф. Мутафчийски се появи на днешния редовен брифинг на здравните власти.

България излиза от третата вълна на COVID-19 и много скоро ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни действия, каквито не могат да бъдат постигнати в много европейски страни. Това каза на брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. 

Той отчете траен спад на заболяемостта и намаляване на приетите за лечение в болница, но призна, че се наблюдава по-тежко протичане на заболяването при третата вълна. Понижава се и средната възраст на хоспитализираните и вече е 51 години, а 74 от приетите за болнично лечение лица са под 19 год.

По думите на Ангелов има трайна тенденция излекуваните да са повече от новозаразените. Към момента заетостта на леглата за неусложнени случаи е 61%, на интензивните легла - 65%.

Според него постигнатите резултати могат да бъдат задържани при две условия:

- да продължи темпът на ваксинация, наложен през последната седмица и през май да се ваксинират 50 000 души дневно; да се отворят "зелените коридори" за желаещите да се ваксинират от 5 фаза, а хронично болните и възрастните над 65 г. да се имунизират от личните лекари;

- да се спазват противоепидемичните мерки още 1-2 месеца, докато бъдат имунизирани поне 60% от българите.

Къде сме по заболяемост

14-дневната заболяемост е 460 на 100 000 – в последните дни около 400 на 100 000, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това, по думите му, ни отрежда 14-о място в Европа и 5-о на Балканите. По показателя смъртност стойностите у нас са 23 на 100 000 и това ни нарежда на 2-ро място на континента след Унгария и на 3-о на полуострова след Босна и Северна Македония. Критична остава заболеваемостта в областите Варна, Русе, Перник, Добрич, София и в София град, отчете Кунчев.

"Най-радостно е, че все още кривата на заболяемостта стръмно спада, вече я последва кривата на хоспитализациите и смъртността. Най-глупавото, което можем да направим, е да опропастим тези резултати, ако допуснем тесни контакти по Великденските празници", коментира главният здравен инспектор.

Мутафчийски: Нищо не е свършило

"Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции. На двуседмична база намалението на новозаразените е с 40%, на едноседмична -  с 25%. Има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрайност. Най-вероятно ще продължи до другата седмица. Пречупи се пикът при починалите смъртността на двуседмична база е намаляла с 5%. Задържането на интензивните пациенти е особено тревожно, не е много отчетливо спадането на хоспитализираните в болниците. Резервът от болнични легла е около 60%. Предишното покачване започнахме с по-малко от 30% заети легла, а сега не е така и здравната система може да бъде претоварена за много по-кратък период. Нищо не е свършило", каза в коментар за готовността на лечебните заведения да посрещнат евентуално ново покачване на заболяемостта председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му през летния сезон в Южното полукълбо пандемията се развива със сериозни размери и не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото. Той беше категоричен, че единствената надежда е във ваксината.

Шефът на НОЩ коментира и как са се справили страните, в които вече няма ограничения, подчертавайки, че миналата пролет сме пропуснали шанса си да се присъединим към тях. Той посочи, че Нова Зеландия, Сингапур, Австралия и Тайланд са наложили пълен локдаун, благодарение на който новозаразените при тях вече са 0. Професорът изтъкна и примера на Великобритания, където след активната масовата ваксинация преди два дни са отчетени само 4 починали от вируса, а при нас са били над 200. Нула новозаразени и нула смъртни случаи отчита и Израел, каза още генералът, който пожела весели и отговорни празници на всички.

Кирилов: Близо 5,5 млн. ваксини чакаме през второто тримесечие

Имаме потвърждение за близо 5,5 млн дози ваксини през второ тримесечие - 3,5 млн. от "Пфайзер/Бионтех", 420 000 от "Модерна", 1 млн. от "Астра Зенека", 550 000 от "Янсен", съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов.

За РНК ваксините вече има разпределение по седмици: 140 000 дози от "Пфайзер/Бионтех" следващата седмица, а от май по 274 000 дози седмично. "Модерна" ще доставя всяка седмица по 36 000 дози. Според Кирилов това дава основание да се счита, че през следващите седмици темпът на ваксинация значително ще се увеличи.

Той каза още, че евентуално днес Европейската агенция по лекарствата ще има становище по допълнителната оценка на съотношението "полза-риск" за ваксината на "Астра Зенека".

Ангелов: Замириса на избори

"Ние сме лекари до гроб, а политическите позиции са до време. Дали ще продължим с брифингите зависи от решенията в държавата – от Народното събрание или от президента. Това, което трябва да правим като лекари, ще го изпълним, докогато трябва", каза здравният министър в оставка в коментар за работата на щаба в момента. Той съобщи, че днес ще обсъди "важни въпроси" свързани с епидемичната обстановка у нас с Комисията по здравеопазване.

"Ситуацията е много сериозна, третата вълна ще отмине, но вирусът ще остане и много зависи какви решения ще се вземат. Ако се състави правителство, за нас ще бъде много добре, ще можем да си починем, платили сме висока лична цена. Решенията трябва да бъдат бързи. Не можем да си позволим да лъкатушим. Замириса на избори и това вече личи в поведението на политиците", каза още Ангелов.

Мерките по празниците

Мерките по празниците все още са предмет на обсъждане, посочи Ангелов и добави, че до края на седмицата ще бъдат ясни правилата по Великден. Доц. Кунчев е внесъл предложение извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с още един месец, каза Ангелов. Все още се уточнява и промяната в правилата за влизане в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови