Ангелов: Ако удържим заболяемостта, към средата на януари ще преразгледаме мерките

Не е време за правене на политика, най-важното сега е да преведем хората през здравната криза, призова министърът

Янка Петкова 07 януари 2021 в 10:58 5565 0

Снимка БТА

В средата на януари ще има ясна картина на развитието на заболеямостта след празниците и тогава ще бъдат преразгледани мерките. Това съобщи на брифинг на националните оперативни щабове здравният министър Костадин Ангелов.

"Следим тенденциите, очакваме да разберем дали към 14-15 януари ще има изненади, тогава ще са минали и 10 дни от възстановяването на занятията в ясли, детски градини и начален курс. В понеделник ще имаме среща с министър Вълчев, за да се разгледат възможностите за възобновяване на часовете при учениците от 5 клас нагоре", каза министърът.

По думите му положителните данни за намаляване на разпространението на COVID-19 са резултат от мерките, които бяха предприети преди празниците и вече има трайна тенденция оздравелите да са двойно повече от новозаразените.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че към момента страната ни запазва 24 място по разпространение на инфекцията в Европа и 3 място по смъртност. По брой новозаболели България е на 5 място на Балканите.

Положителна тенденция е, че 3 области показват трайно намаляване на новите случаи под 120 на 100 000 души население - Кърджали, Разград и Габрово. С най-много инфектирани към момента са Враца, Русе, Варна - над 200 на 100 000 души население.

Добра организация на ваксинационната кампания отчете председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Той съобщи, че се очаква доставка на 35 000 дози ваксини на "Пфайзер"/ "Бионтех", общо 100 000 дози до края на януари. Има готовност за ваксиниране на максимален брой хора, увери той.

Здравният министър Костадин Ангелов отчете, че леглата за пациенти в неусложнено състояние са заети на 32%, а тези за тежките случаи на коронавирус на 44%. Активните случаи сред медицинските лица към момента са 2833, 2716 са на домашно лечение, 117 са в болници и 7 души са в интензивни отделения.

Ваксинирани в първата фаза са 55.39 на сто от лекарите, 20.4 на сто от професионалистите по здравни грижи, 15.31 на сто от помощния персонал, 8.9 на сто са други. Все още сме далече от масовата ваксинация, а когато се доближим до нея, ще има ясни отговори, каза още министърът. 

За нарушаването на мерките

Министърът коментира и случаите на демонстративно неспазване на ограничителните мерки от някои кметове на населени места (новогодишната програма в Габрово и мъжкото хоро в Калофер, б. р.):

"Всеки кмет и политик се опитва да извлече най-много ползи за себе си в създадената ситуация. Заиграването с политиката, опирайки се нездраво на българските обичаи и традиции, е нелепо, защото всичко, което се случва, погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години и всеки сам решава с какво иска да остане в историята - дали със спасените човешки животи или с преследването на политически амбиции. Не е време за правене на политика, най-важното е да преведем хората през тази криза и да запазим живота им."

Ангелов увери, че всички санкции, които са от компетентността на здравното министерство ще бъдат наложени и допълни, че няма да коментира поведението на нито един политик, тъй като българските граждани са достатъчно мъдри, за да се ориентират.

За доставките на втората одобрена ваксина

Страната ни е поръчала 500 000 ваксини на "Модерна", които ще са достатъчни за ваксинирането на 250 000 души. Първата доставка по договор е на 11 януари и е от 2000 дози, съобщи министър Ангелов. В Бул Био вече има създадена организация за съхранението им. 

Здравният министър каза още, че от следващата седмица има готовност да започне ваксинирането на потребители от домовете за възрастни и на учители, които са заявили желание да си поставят ваксината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови