Анестезиолозите в Александровска пред гладна стачка

Няма причина за протестни действия, конфликтът е междуличностен, твърдят от болницата

OFFNews 09 декември 2021 в 08:17 2028 1

Снимка Александровска болница

Гладна стачка обмисля част от екипа на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на "Александровска" болница, съобщава Нова тв.

Работещите там твърдят, че са подложени на "репресии" от началника си проф. д-р Атанас Темелков. Самият той категорично отрича да има такова нещо.

За да привлече вниманието на ръководството на болницата и на обществото, част от екипа на клиниката планира да обяви гладна стачка. Те са категорични в убежденията си и в това, което планират да се случи, ако отношението към тях не се промени. Ръководството е предпазливо на този етап. В коментар от него се казва, че спорът не е нито трудово-правен, нито административен, а става въпрос за личностни отношения, които засягат начина на работа, разпределението на задачите и йерархията.

"Нашата работа е свързана с лечението на най-тежките пациенти в болницата – тези в интензивно отделение и тези, които са влошени в максимална степен от COVID инфекцията. Работата ни е изключително интензивна, сложна и изисква от персонала да е максимално подготвен и в добра кондиция, за да може да бъде адекватен и полезен за пациентите. Нашият ръководител отдавна провежда едно авторитарно ръководство – разделя колегите по различни дискриминационни принципи, унижава част от колегите, обиждайки ги публично пред колектива. Обиди, заплахи, изказани неистини, които, за жалост, не остават в рамките на болницата ”, споделя доц. Дочка Цонева, която работи в клиниката над 14 години.

Думите на медика бяха потвърдени от други нейни колеги. Те посочиха още, че месечният график е неравномерно разпределен и нямат време за почивка. Искани са им писмени обяснения, по техните думи се търсело и повод за дисциплинарни наказание.

„За мен е недопустимо в тази битка с пандемията да затъпяваме острието на копието с лични проблеми и с проблеми, настанали на работното място”, заяви д-р Симеонов – председател на синдикат „Защита” в сектор здравеопазване

Няма причина за протестни действия

Няма нито повод, нито причина за каквито и да е протестни действия, организирани от НС „Защита“, освен ако не се преследват користни цели, отговориха от Александровска болница в позиция до медиите.

Според ръководството не съществува трудово-правен спор, а става дума за личностен конфликт между част от лекарите в клиниката и нейния ръководител, като причината за конфликта са различия в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея.

Оттам поясняват, че на 07.12.2021г. в деловодството на УМБАЛ „Александровска“ е било входирано писмо от председателя на Национален синдикат „Защита“ до изпълнителния директор, в което "гръмко" се твърди, че началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение извършва „репресии“ върху част от работещите, „издевателства“ над тях, упражнява „терор“ и пр., без да се посочват факти, обосновани с конкретика. В писмото се съдържат заплахи, че ако до края на деня не бъде отстранен проф. Темелков, НС «Защита» ще сезира висшите държавни и контролни институции, ще подкрепи възнамеряващите да обявят гладна стачка и ще поиска отстраняването на цялото ръководство на болницата.

Отправянето на подобни заплахи е крайно неприемливо и издаващо различни от заявените мотиви за тези действия. Насаждането на съмнения за липсата на организация и генериране на хаос в ключовата за цялостното функциониране на болницата клиника, под благовидния намек за защита на кауза, е израз на професионална непочтеност. В писменото си становище до директора на болницата началникът на КАИЛ проф. д-р Атанас Темелков, дмн отхвърля твърденията на НС «Защита» с обяснението, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят. По думите му тези няколко души системно го провокират, като саботират сутрешните рапорти, не спазват въведения вътрешен трудов ред и указанията на началника на клиниката. Според професора целта е той да бъде злепоставен и свален от ръководния пост, пишат от лечебното заведение.

Ръководството на УМБАЛ „Александровска“ счита, че използването в официален документ на понятия като „репресии“, „издевателства“, „гавра“, „терор“ и други подобни са неприемливи, несъвместими с лекарската етика и несъотносими към ситуацията, се казва в позицията, с уверение, че проф. Темелков е един от най-уважаваните ръководители на клиники и до момента при оценката на неговата дейност не са установени пропуски и недостатъци.

Проблемът е бил обсъден на среща между ръководството на болницата и ръководствата на синдикалните организации на КНСБ и КТ «Подкрепа» на 08.12.2021г. В резултат на разискванията е било постигнато съгласие, че конфликтът се основава на междуличностни отношения, които имат потенциал да доведат до влошаване на екипния принцип на работа и до негативен имидж на клиниката.

Ръководството на Александровска болница смята, че е недопустимо в навечерието на Коледните и Новогодишните празници умишлено да се създава напрежение в най-ключовата и една от най-добре работещите клиники, както и да се отправят призиви към гладна стачка, особено ако тя се организира с цел заемане на пост", се казва още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.12 2021 в 08:51

Темелков е такъв пич,че е невъзможно да е такъв сатрап,какъвто,го описват тези колеги....
Жалко,след Данчо и баба Бера,мислех че,Дихателния център щс попадне в добри ръце(на Темелков),но или там се е напълнило с боклуци и печалбари или доцента се е променил неузнаваемо...Жалко това беше някога най-добрата болница.....
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки