90% от родителите смятат, че е важно децата им да бъдат ваксинирани срещу заболявания, различни от COVID-19

OFFNews 01 юни 2022 в 10:51 1430 1

Снимка Pixabay

Четирима от пет родители са променили отношението си към ваксините след появата на COVID-19. 90% от родителите смятат, че е важно детето им да бъде ваксинирано срещу заболявания, различни от инфекция с COVID-19.

Това показват резултатите от проучване на IPSOS((Institut Publique de Sondage d'Opinion Secteur) с актуални данни за осведомеността за HPV и как информацията за ваксините по време на пандемията е повлияла на възприятията и поведението на родителите във връзка с детските имунизации.

Основните причини, които споменават са: ваксините са необходими за предотвратяване на определени заболявания (64%); ваксинацията е единственият начин да се предотврати разпространението на заболяванията (55%).

68% от тях вече са по-склонни да гарантират, че детето им е ваксинирано срещу заболявания, различни от COVID-19. 42% от родителите са проактивни по отношение на предпазване на децата си от предотвратими заболявания, близо 40% от анкетираните не знаят, че някои ракови заболявания могат да бъдат профилактирани с ваксинация.

Резултатите от допитването показват още, че 65% са по-склонни да бъдат проактивни в комуникацията си със своя лекар и да попитат за ваксини срещу заболявания, различни от COVID-19 за тяхното дете.

Въпреки че 3 от 5-ма (61%) родители се чувстват по-запознати с ваксинациите на детето си поради COVID-19, 2 от 5 (43%) споделят, че се чувстват „претоварени“ от наличната информация относно ваксините.

Информираност на родителите относно HPV инфекциите

1 от 2 (58%) родители е наясно с ваксинациите, които могат значително да спомогнат за предотвратяване на някои видове рак. 36% са осведомени за превенцията на рака на маточната шийка с ваксинация. Процентът е много по-нисък за всички други видове рак, свързани с HPV (Човешки папилома вирус).

Трима от четирима родители са запознати с HPV (73%), но само 1 от 2, които знаят за HPV (55%), се чувстват добре информирани за вируса. От тези, които знаят за HPV, голяма част знаят, че вирусът може да причини рак (79%), но по-малко са наясно, че вирусът може да доведе до ракови заболявания не само при момичетата, а и при момчетата (67%).

Мнозинството (89%) от родителите, които са запознати с HPV, са съгласни, че превенцията е най-добрата форма на защита за тяхното дете и се чувстват уверени в защитата на детето си от HPV (80%). Разбирането на HPV е по-високо сред жените родители, които са наясно с вируса.

Методика на проучването

Допитването е извършено сред родители от осем държави: Германия, Франция, Италия, Австрия, Португалия, Румъния, Швеция, Словения.

Участниците са родители или настойници на поне едно дете до 21 г. Важен критерий е дали решението да ваксинация е взето еднолично или съвместно.

Проучването на IPSOS показва относително положителни резултати по отношение на повишените нива на информираност за HPV сред родителите в Европа, но все още има сравнително голям процент от обществото, който не е запознат с вируса и свързаните с него ракови и други заболявания.

Въпреки че повечето сексуално активни мъже и жени ще се заразят с HPV в даден момент от техния живот, над една четвърт от анкетираните родители са споменали, че не са запознати с вируса. Докато 79% от родителите в проучването твърдят, че са наясно, че HPV може да причини ракови заболявания, малко над половината (48%) от тях са съгласни, че HPV може да засегне както жените, така и мъжете, подчертавайки ниските нива на разбиране, че човешкия папилома вирус засяга и двата пола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови