68 души починаха в Италия за денонощие, Турция с първи случай на COVID-19

В България пристигна първият турски ТИР с маски, предпазни костюми и очила. Започва раздаването им

OFFNews 11 март 2020 в 07:51 8058 0

От вчера втората най-засегната страна в света след Китай е под карантина. След Австрия, и Словения затвори частично границата си с Италия.

Китай е готов да окаже хуманитарна помощ на Италия и да изпрати екип от специалисти. Това е заявил китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с италианския си колега Луиджи ди Майо.

Междувременно Турция потвърди първи случай на COVID-19. Турският гражданин е поставен под карантина, състоянието му е стабилно.

Великобритания съобщи за пореден засегнат от коронавируса висш политик. Заместник-министърът на здравеопазването Надин Дорис потвърди, че е заразена. Тя има важна роля в съставянето на британската стратегия за борба с коронавируса.

В Белгия беше регистриран първият смъртен случай от COVID-19. За това съобщи министърът на здравеопазването Маги де Блок. Загиналият е 90-годишен мъж. Към момента регистрираните с коронавирус са 267 души.

Властите в Шри-Ланка обявиха, че е потвърден първи случай на заразата в страната. Пациентът е екскурзовод, който е бил в контакт с туристи от Италия. Мъжът е поставен под домашна карантина.

Представител на здравното министерство на Индонезия потвърди, че в страната има първи случай на починал от новия коронавирус. Мъжът е 53-годишен чуждестранен гражданин, който страдал от редица хронични заболявания. До момента регистрираните случаи в страната са 27.

Мерки в ЕС

Европейският съюз създава инвестиционен фонд в отговор на разпространението на коронавируса, в който бързо да бъдат насочени 25 милиарда евро европейски средства.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконферентна връзка с лидери на страните от ЕС вчера. Тя увери, че още следващите седмици седем и половина милиарда евро могат да бъдат насочени към държавите членки.

На Еврокомисията беше възложено да координира необходимите мерки като всеки ден организира видеоконферентни връзки с министрите на здравеопазването или министрите на вътрешните работи. Ще създадем и екип от епидемиолози и вирусолози от всички държави-членки, които да ни определят общите насоки на европейско ниво, каза още Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисията ще анализира запасите от медицинско оборудване в целия ЕС и ще предприеме мерки, ако има недостиг, увери Шарл Мишел - председател на Европейската комисия.

България

Вчера у нас бяха потвърдени още два случая на коронавирус, с които общият брой на болните стана 6.

Тази сутрин зам. здравният министър Бойко Пенков заяви, цитиран от агенция "Фокус", че в страната ни вече е пристигнал първият ТИР с предпазни средства от Турция. Очаква се още един да дойде по обяд, съгласно договореност между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган.

В част от кашоните има предпазни очила, които ще бъдат раздадени на хората по първа линия. Има предпазни костюми и маски.

В двата камиона има 50 хил. маски, 100 хил. костюма и 100 хил. очила. Те ще отидат в склад в София, от където ще ги получат регионалните здравни власти. До седмица всяка точка на страната ще бъде задоволена с такива средства. Те са предназначени за всички хора на първа линия – в „Гранична полиция“, митниците, НАП, социалните служби и др.

Доставката ще стигне за един месец. През това време се надяваме правителството, активно работейки по този въпрос, да може да достави още предпазни средства, каза зам.-министърът.

През последното денонощие заразените с коронавирус по света са 119 303, излекувани са 64 411 души, починалите са 4 290.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!