25 нови случая, коронавирус и в Силистра. Гратисен период за маските до събота (видео)

OFFNews Последна промяна на 31 март 2020 в 08:32 6991 1

Снимка Архив

25 нови са новите случаи на COVID-19, общият брой открити заразени е 379 души, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

113 са настанените в болница, от които 13 са интубирани. 58% от установените са мъже, 43% жени.  

Средната възраст на заразените с коронавирус е 46 г., най-младият е на 3 години, най-възрастният на 86, съобщи шефът на щаба.

Медицинските лица с COVID-19 са 18.

Средната възраст на починалите е 66 г.

Силистра е новата област, в която са установени случаи на инфекцията. Става дума за семейство на 70 г.

В София новите положителни проби са 3. Във Варна са трима мъже - на 57, 34 и 30 г. В Шумен е установен случай с мъж на 72 г. В Бургас са четирима - един мъж и три жени завърнали се от чужбина. В Кюстендил 4 - двама мъже и две жени, подадени от РЗИ. В Кърджали положителна проба е дала жена на 63 г., която е била контантна със заразен. В Пловдив новите случаи са 3 - двама мъже на 56 и 34 г. и жена на 37 години. В Стара Загора с коронавирус е установен мъж на 81 години.

Излекуваните, с две отрицателни проби, до момента са 17.

Мерките

Заповедта на министъра на здравеопазването за задължително носене на защитни маски на обществени места е следствие от обсъждането на мерките, които се вземат в най-напредналите в борбата с коронавируса страни, коментира ген. Мутафчийски. Ще бъде даден гратисен период за снабдяване с тях до 0 часа в събота. Предстои да се уточни къде точно ще бъде задължително носенето на маски - общата формулировка е "на всички открити и закрити обществени места".

От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия, недостигът на маски е глобален, но все повече фирми у нас започват производство на защитни средства.

"Аз предложих тази мярка", уточни шефът на щаба.

Мярката с маските се предприема, за да не бъдат въведени по-строги ограничения. 

Всички контактни лица в Банско са изследвани. С особено внимание се следи за проява на симптоми. Там има 5 лекари. Вчера беше проведена една акция за вземане на проби (около 50) и очакваме до края на деня резултатите от тях, съобщи Мутафчийски. Карантината там отпада, но остават валидни мерките за областните градове. До момента са потвърдени 12 души със сигурност и един самолет от Израел - 180 души, допълни той.

Много е трудно да се ввъвеждат мерки при ограничен ресурс. Досега у нас са направени над 7000 проби в държавните лаборатории и над 2000 в частните. Това са лица от рискови групи.

Когато става дума за България, има изместване на фокуса - дали за маски, дали за други неща, а когато започнете да отразявате събитията в Европа и света изведнъж тази тема не съществува. Цялото това дребнотемие не съществува. Там има много сериозни проблеми, които ние с тревога наблюдаваме и се стремим всячески да посрещнем тези предизвикателства, каза ген. Мутафчийски.

Ясно е, че не може да има разбиране за много от тези мерки, но аз получавам молби за много по-твърди ограничения, допълни той. Трябва да останем твърди и да не се поддаваме на целия този хейт, който върви и да продължаваме да обясняваме защо го правим. Да, щетите ще са поголовни за всеки - и икономически, и здравни, важното е да ги ограничим.

Има гласове, които препоръчва да се отпуснат мерките и да се заразят всички. Ние не можем да изповядваме такава теория, заяви шефът на щаба. Според него този вирус все още не е достатъчно проучен и никой не може да предвиди как ще се държи. Ако се отпусне краят, здравната система няма да издържи и ще загинат много хора, без шанс да бъдат лекувани, заяви Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13355

1

aviatora

31.03 2020 в 09:57

Как се бори спекула:
Маски не са осигурени и няма в аптеки и дрогерии.
Може да си купиш онлайн за 5 до 40лв.
Има ли контрол върху производството, спазването на стандарти, качество, ефективност, цена?

След като по административен ред се въвежда задължение да се носят маски , скрепено със санкция и за да има смисъл противоепидемичната мярка, държавата трябва да посочи КАКВИ ТОЧНО МАСКИ ТРЯБВА ДА НОСИМ, за да бъде постигнат ефекта на забраната.
Какъв е задължителния стандарт за производителя, материал, специфики, качество.Тези изисквания предпоставят задължението на държавата за грижа и контрол.
Така както декларациите имат точно определена форма и съдържание, които държавата определя е нужно да посочи кои маски трябва да носим, а и как се осъществява контрол върху спекулата.

Друг е въпроса, че по Закона за защита от бедствия , държавата и общините трябва да осигурят за своя сметка предпазни средства и защитни облекла.....