16-годишните пият и пушат по-малко, но рисковото поведение е проблем

OFFNews 12 ноември 2020 в 16:02 1441 0

Снимка Pixabay

Има тенденция на намаляване на употребата на цигари и алкохол сред 16-годишните, но рисковата употреба на канабис и новите поведения на зависимост предизвикват загриженост. Това сочи новият доклад на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), каза на пресконференция в пресклуба на БТА Анина Чилева, водещ изследовател за ESPAD от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Проучването е осъществено през 2019 г. в партньорство с Европейската агенция за наркотиците (EMCDDA) и се основава на представителни изследвания в 35 европейски държави, включително България.

Въпреки тенденцията за намаляване, употребата на алкохол остава висока сред тийнейджърите в Европа - средно 79 процента от учениците на възраст 16 години са употребявали алкохол поне веднъж през живота си, в България - 82 процента.

Нивата обаче са по-ниски в сравнение с 2003 г., когато средно 91 процента от младежите са употребявали алкохол поне веднъж през живота си, в България - 88 процента. Намалява и тежкото епизодично пиене (пет или повече питиета при един случай за последните 30 дни) - 34 процента средно за Европа и 42 процента за България. През 2007 г. данните са били - 43 процента средно за Европа и 47 процента за България.

Положителни тенденции се наблюдават и по отношение на пушенето при тийнейджърите. Между 1999 г. и 2019 г. средните стойности на ESPAD намаляват по показатели - през целия живот (от 68 процента средно за Европа и 78 процента за България на 42 процента за Европа и 50 процента за България), настояща употреба (от 38 процента средно за Европа и 50 процента за България на 20 процента за Европа и 32 процента за България).

Въпреки, че страната ни също следва тенденцията за намаляване на пушенето сред учениците, сме на второ място след Словакия по ранно започване на ежедневната употреба на цигари и на първо място по ежедневна употреба сред 16-годишните.

Данните показват и високо разпространение на пушенето на електронни цигари - 40 процента от учениците в Европа са употребявали поне веднъж в живота си, а 14 процента през последния месец. В България електронните цигари също са добили популярност сред учениците, като сме на 6 място по ранно начало на употребата им.

По отношение на наркотиците изследването показва тенденция на намаляване на употребата им от учениците, каза Александър Панайотов, началник отдел "Национален фокусен център" към НЦОЗА. Средно 1 на 6 ученици в Европа съобщава, че е използвал незаконни наркотични вещества поне веднъж в живота си. България е една от страните, в които се наблюдава значително намаление на употребата на някакво наркотично вещество поне веднъж в живота - от 30 процента през 2015 г. на 19 процента през 2019 г.

Канабисът все още е веществото, което най-често се използва от учениците - средно 16 процента съобщават, че са употребявали канабис поне веднъж в живота си (11 процента през 1995 г.), а 7.1 процента са употребявали през последния месец (4.1 процента през 1995 г.). В България 17 процента от учениците са употребявали канабис поне веднъж в живота. Прави впечатление, че у нас относителният дял на момичетата леко превишава този на момчетата, нещо, което се отчита само в още две страни - Словакия и Малта.

Немедицинската употреба на отпускани с рецепта лекарства - транквиланти и болкоуспокояващи, остава проблем, посочи Чилева. С цел дрогиране 6.6 процента от учениците са използвали транквиланти или успокоителни, а 4 процента - болкоуспокояващи. България е от страните с най-нисък процент на тийнейджъри, използващи лекарства с цел дрогиране - 4.3 процента.

Висок е процентът на учениците, които залагат в хазартни и лотарийни игри - 22 процента са залагали в поне една игра (предимно лотарии) през последните 12 месеца. България е над средното европейско ниво. В доклада се посочва, че високата степен на нормализиране на хазарта сред обществото и културата на залагане в семейна среда е двигател за навлизането на младите хора в проблемен хазарт. Средно 5 процента от учениците, които са залагали през последните 12 месеца, попадат в категорията на проблемен хазарт.

По отношение на гейминга 60 процента от анкетираните съобщават, че са играли дигитални игри в учебен ден през последния месец (69 процента в неучебен ден). В повечето страни момчетата прекарват два пъти по-дълго време, играейки игри, отколкото момичетата. България е страната с най-висок относителен дял (22 процента) сред играещите игри 6 и повече часа в неучебни дни.

Учениците прекарват средно 2-3 часа в социалните медии в учебен ден и 6 или повече часа в неучебен ден. В повечето страни момичетата използват социални медии по-често от момчетата в неучебни дни, сочи още проучването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови