12 съвета за здравословен живот през 2020

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2020 в 12:07 232 0

Ако сте си обещали през 2020 година да водите по-здравословен начин на живот, тези съвети са за вас.

Приемайте здравословни храни: Храната подхранва не само тялото, но и ума ви. Храненето с добре балансирана продукти, като зеленчуци, горски плодове, ядки, здравословни мазнини и масла, пълнозърнести храни, риба, боб, може да намали риска от инсулт, сърдечни заболявания, когнитивен спад и деменция.

Направете крачка напред: Изпробвайте средиземноморската диета - растително базиран стил на хранене, който укрепва цялостното здраве, поддържа здравословните нива на холестерола и е доказано, че намалява риска от инфаркти и инсулти.

Отделете време за физически упражнения: Само 10 минути аеробни (или кардио) упражнения на ден като ходене или колоездене могат да намалят стреса и когнитивния спад, както и да подобрят вашия сън, здравето на сърцето и цялостното качество на живот. Опитайте да го правите поне два пъти на седмица, съветват от сайта за здраве Билка Бг.

Помислете за психичното си здраве: Грижата за вашето психично здраве е също толкова важна, колкото грижата за вашето физическо здраве. Психичното благосъстояние е важна съставка, когато мислите за намаляване на риска от когнитивен спад. Толкова е важно да потърсите медицинско лечение, ако имате симптоми на депресия, тревожност или други проблеми, свързани с психичното здраве! Управлението на стреса в живота ви също може да окаже положително влияние върху когнитивното здраве.

Ако още не сте се отказали от пушенето – сега е времето: Пушенето увеличава риска от рак на белите дробове и гърлото, бъбречни и сърдечни заболявания и когнитивен спад. Тази промяна в начина на живот може да промени света за вашето здраве. За жената това е особено важно и защото кара кожата да има по-груб вид.

Отделете време за сън: Сънят е много важен за тялото и мозъка, за да се възстановят от напрежението през деня ви. Безсънието или сънната апнея могат да доведат до проблеми с паметта и мисленето. Ако страдате от безсъние, опитайте се да създадете удобна среда за сън и режим на лягане. Легнете и се събуждайте по едно и също време всеки ден, избягвайте да използвате телефона си или да гледате телевизия в леглото и се въздържайте от пиене на алкохол или кофеин преди лягане.

Поемете контрола върху кръвното си налягане: Високият прием на сол или натрий е свързан с повишено кръвно налягане и повишен риск от инсулт и инфаркт. Високото кръвно налягане е известно като "безмълвен убиец", тъй като повечето хора не знаят, че го имат. Препоръчва се ограничаване на приема на натрий до 1500 mg на ден, особено за хора с високо кръвно налягане. Релаксиращите практики като медитация и четене също са полезни за понижаване на кръвното налягане и помагат при здравни проблеми.

Бъдете социални, а не в социалните медии: Оставането в социална ангажираност с другите, извън телефона, подкрепя вашето здраве. Намирането на начини да излезе от къщата и да бъде около другите в общността може да повлияе на психическото и физическото благополучие на човек.

Дарете кръв: Едно даряване на кръв може да спаси до три живота. То помага за намаляване на риска от рак, увреждане на черния дроб и панкреаса и подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Управлявайте своя стрес и тревожност: Животът без стрес или тревожност е избор и можете да го управлявате. Отделете време за себе си и не забравяйте да си дадете почивка, когато сте преуморени. 

Направете баланса между работата и живота: Ако ежедневните ви ангажименти водят до симптоми на стрес и прегряване, това може да е знак, че животът ви е извън баланс. Направете крачка назад и вижте как прекарвате времето и енергията си.