10 аюрведа книги, които трябва да прочетете

OFFNews 18 май 2021 в 14:35 2712 0

Всеки ден всички ние сме изправени пред редица предизвикателства за нашето здраве. В стремежа си към пълноценен живот и оптимален здравословен статус, много хора се обръщат към мъдростта на Изтока.

Аюрведа е знание, възникнало в сърцето на Азия преди повече от пет хиляди години. Като система тя обединява корените на философията с медицината, биохимията и физиологията. Древните индийски лекари имали богати знания за растенията и животните, а оттам и по фармакология. Масово в западния свят витае погрешното схващане, че индийската медицина е псевдонаука.

За съжаление, някои практикуващи не помагат да започнем да я приемаме по-насериозно, тъй като самите те не се стараят да задълбочат своите знания по темата. Друга широко разпространена грешка е да смятаме, че аюрведа и натуропатия са понятия, означаващи едно и също. Нещата не стоят точно по този начин. По-точно натуропатията е раздел на индийската традиционна медицина.

В днешно време за всеки един от нас е важно да знае как да се грижи за собственото си здраве. Според аюрведа болестите се появяват вследствие на натрупването на токсини. Тяхното име в Индия е “ама” и древните лекари още в зората на цивилизацията са идентифицирали, че ни вредят. Аюрведа може да ни даде още повече знания по тези въпроси и да ни помогне да се погрижим за себе си, било то сами или с помощта на професионален гуру. На първо време трябва да започнем, като се образоваме относно науката за здравето. А това най-лесно става, разбира се, като четем книги. Кои са трудовете, които могат да ни помогнат да вникнем в знанията на Древна Индия за здравето и енергийния баланс?

(1) Сушрута самхита - един прекрасен английски превод излезе преди няколко години от Кавираж Кунджа Лал Бришагратна.

(2) Практическа аюрведа - авторът на това ръководство е Ачаря Балкришна. В него ще научите основите на аюрведа във всичките й аспекти.

(3) Клинично диагностициране в аюрведа - гази книга на М. Шринивасулу може да ни насочи по отношение на това как индийските традиционни лечители подхождат към нашите заболявания и как намират точната терапия за тях.

(4) Аюрведа - природната медицина - с автори Субхаш Ранаде и Дейвид Фроули, още едно изключително заглавие по темата.

(5) Пракрити - твоята аюрведа конституция - написана от д-р Робърт Едуин Свобода.

(6) Когато говорим за традиционна индийска медицина, не бива да пропускаме приноса на лекаря и мислител Дийпак Чопра. Неговите възгледи за аюрведа са най-изчерпателно описани в Съвършеното здраве - подробен наръчник за тялото и душата.

(7) Още един ценен труд на Чопра, този път в съавторство с Дейвид Саймън, това е прочутият Наръчник за билките. От него ще научите всичко най-необходимо относно подбора на полезните растения и екстракти, които се използват в индийската древна традиция.

Един от най-ефективните начини за осъществяване на интеркултурна комуникация, това е кулинарното изкуство. Нека да разгледаме един от най-ценните литературни източници, които могат да ни разкрият мистиката на готвенето в аюрведа:

(8) Готвене и самолечение в аюрведа - написана от Васант и Уша Лад, тази книга ще ни помогне да видим ясно неразривната взаимовръзка, която съществува между храненето и здравето.

Двамата автори са щатни професори в Института по аюрведа Ню Мексико, Съединените американски щати. Д-р Васант Лад от дълги години изучава възможностите за самолечение в аюрведа и е издал редица книги по въпроса. - https://www.ayurvedabansko.bg/ayurveda-knigi/

Съвременните бъдещи майки и млади родители могат да научат много полезни неща от аюрведа литературата. Предлагаме ви някои от топ заглавията, например:

(9) Четвъртото тримесечие - наръчник за възстановяване след раждането, постигане на емоционален баланс и възвръщане на жизнеността. Книгата е написана от авторката Кимбърли Анн Джонсън.

(10) Йога мама, йога бебе от Линда Спароу - перфектното четиво за майки, които искат колкото се може по-рано да вдъхновят децата си по здравословния път на Древна Индия. В Аюрведа клиник Банско и Аюрведа София могат да ви препоръчат още източници, с които да се самообразовате по методите на древната индийска медицина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!