Изследователи от Университета в Тексас са провели експеримент с цел да изяснят наистина ли яйцата заслужават репутацията си на вреден продукт, защото увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Резултатите са публикувани в специализирано издание на учебното заведение.
По-рано друг екип учени публикува анализ, според който редовната консумация на яйца повишава риска от поява на сърдечно-съдови заболявания и диабет.
В рамките на новото проучване специалистите са достигнали до извода, че консумацията на яйца не е предпоставка за поява на излишък на наситени мазнини, които биха провокирали проблеми със сърцето и съдовете.
Разбира се, това не касае т. нар. английска закуска, при която яйцата се пържат с масло и бекон.
"Типичната закуска с яйца, всъщност не включва само този продукт. Освен тях има и продукти с голям процент наситени мазнини, каквито са беконът или колбасите. Това е нездравословна практика", отбелязва проф. Джон Доусън, ръководител на екипа.
Вторият експеримент е показал, че консумацията на яйца без вредни добавки не оказва съществено негативно влияние върху нивото на глюкозата в кръвта.
Резултатите от изследването, не потвърждават изводите от проведените по-рано проучвания. За здравите хора няма ограничения в консумацията на яйца“, твърдят специалистите.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)