Студена вода в жегите - дали е добра идея?

OFFNews 05 юли 2019 в 11:57 4852 0

Снимка Pixabay

Студената вода е трудно преодолимо изкушение през лятото, но е лоша идея. И не става дума за опасност от ангина, както ни плашеха като деца. 

Студената вода по-слабо утолява жаждата.

Звучи парадоксално, но водата със стайна температура е за предпочитане при остра жажда. Когато е студена, изпиваме повече, отколкото ни е нужно наведнъж. Това създава усещане за тежест, тъй като студената вода се усвоява по-трудно и бавно. Затова не утолява жаждата толкова добре.

Студената вода уврежда зъбния емайл.

Рязкото охлаждане, както и рязкото нагряване, уврежда зъбния емайл. Ако ни е трудно да се откажем от прохладна напитка, можем да използваме сламка. Не бива да се редуват и горещи със студени течности и храни.

Студената вода изостря апетита.

Студената вода съкращава времето за престой на храната в стомаха до 20 минути, макар че тя самата престоява в него по-дълго, създавайки чувство за ситост. Когато премине твърде бързо в чревния тракт започваме да усещаме чувство на глад. За да затопли водата до телесната температура, стомахът отделя допълнително количество стомашен сок, което изостря апетита.

Студената вода снижава имунитета.

Приемът на студена вода е стрес за организма, който се стреми да защити вътрешните органи. При редовна консумация, последствията са отслабване на имунитета, слабост и сънливост.

Каква вода да пием?

Препоръчителна е водата със стайна температура, дори в най-горещите летни дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови