Съвети при избор на козметика според типа кожа

OFFNews 11 април 2023 в 14:25 2036 0

Снимка pixabay

Употребата на правилна козметика за различните типове кожа е в основата на здравия и красив външен вид. Това би помогнало за правилното третиране, подобряване на общото състояние, както и за прикриване или дори заличаване на някои от несъвършенствата. Без значение дали става въпрос за лицето или тялото, добрата грижа и подбирането на подходящите продукти е от огромно значение.

Как да определите вида на кожата си?

Има няколко метода, които ще ви помогнат да разберете какъв тип е вашата кожа си, след което да изберете и подходящата козметика за възможно най-добрата грижа. Тази стъпка ще ви позволи да направите състоянието на лицето си много по-добро и да се чувствате наистина добре в кожата си. Ето 3 начина за определяне типа на кожата:

1. Визуален анализ – един от най-простите начини е визуалният анализ. Почистете добре лицето си с подходящ измиващ продукт и след това подсушете. Отидете пред огледалото и се разгледайте добре. Мазният тип обикновено лъщи, докато сухият изглежда напукан и дехидратиран. Комбинираният може да се познае по различните зони, а чувствителният е възможно да има зачервявания на места, както и склонност към раздразнение.

2. Тест със салфетка – друг елементарен и достъпен метод е този със салфетката. Опитайте се да я поставите на различни места върху лицето си. Там където тя залепва към кожата, означава, че е мазна. Ако това не се случи, значи тя е по-скоро суха или комбинирана.

3. Консултация с дерматолог – това е най-сигурният начин да разберете всичко, което искате да знаете за кожата си. Специалистът дерматолог има нужните уреди и инструменти да направи нужните тестове и да определи най-подходящите продукти, от които има нужда кожата ви.

Има и други методи, но тези са основните, които ще ви помогнат много лесно и информирано да направите правилния избор на подходящата за вас козметика. Не забравяйте, че това е променлива величина и фактори като възраст или външни влияния могат да променят резултатите, за това периодично правете проверка.

Как да се грижите правилно за различните видове кожа?

Най-добре е да избирате козметиката си след като вече сте определили типа на епидермиса. Ето малко повече информация, която ще ви помогне в избора и правилната грижа:

1. Мазна – трудна е за обгрижване, тъй като излишното производство на мазнина може да доведе до поява на акне, неприятна лъскавина и разширени пори. Въпреки това с правилната грижа можете да разрешите тези проблеми и да се радвате на здравословен и красив външен вид. Една от основните стъпки за това е редовното почистване. Добре е да използвате мек измиващ гел или пяна два пъти на ден - сутрин и вечер. След като сте почистили добре използвайте тоник, който ще ви подготви за следващите стъпки. Изберете лек, немазен хидратиращ крем, тъй като изсушаването води до появата на още по-голямо количество себум. Не използвайте тежък грим. Търсете некомедогенна козметика - тези продукти няма да предизвикат появата на акне и черни точки.

2. Суха – сухата кожа може да бъде уязвима и склонна към раздразнения и зачервявания. Точно затова е много важно да се полагат точните грижи, за да бъде лицето ви подхранено и хидратирано. Една от основните стъпки в този случай е правилното почистване и дълбоката хидратация. Това трябва да се случва с подходящата козметика, за да не се получи допълнително изсушаване. След като вече сте почистили, използвайте продукти богати на хидратиращи и овлажняващи съставки, като хиалуронова киселина и глицерин. Нанасяйте с леки, кръгови движения, за да се абсорбират по-добре.

3. Комбинирана/смесена – грижата за кожата от комбиниран тип може да бъде предизвикателство, тъй като изисква употребата на различни козметика и методи за отделните зони. Мазните зони най-често са около носа, челото и брадичката. Много е важно да използвате продукти, които са възможно най-подходящи за тях. Почиствайте мазната част и хидратирайте с крем сухата. Използването на лосиони с билки и витамини е отличен начин да се балансират нивата на pH и да се освежи, без прекомерно изсушаване.

4. Нормална – най-облагодетелствани са късметлиите с нормална кожа, защото при тях не е нужно полагането на специални грижи. Редовното почистване отново е от съществено значение, тъй като то ще отстрани натрупаните през деня замърсявания. След това можете да балансирате pH с подходящ тоник, който ще освежи кожата ви и ще я направи гладка. Използвайте и козметика за хидратация, като кремове и маски.

5. Чувствителна – трябва да се полагат по-специални грижи и козметиката да се подбира изключително внимателно, тъй като чувствителността може да се възбуди от всичко. Най-добре е да залагате само на качествени, професионални продукти от аптеката, където се предлага само специализирана медицинска козметика. Изберете такива с максимално натурални съставки и избягвайте агресивни химикали. След като почистите с нежно измиващо мляко, не забравяйте да използвате лосион, който да регулира pH нивата. Добре е той да е на билкова основа, за да действа успокояващо. Важно е да използвате хидратиращ крем, защото изсушаването може да доведе до зачервяване и нездрав външен вид. Избягвайте козметика, съдържаща алкохол или изкуствени аромати. Те могат да доведат до неприятни раздразнения и със сигурност няма да повлияят добре на чувствителната кожа.

Не забравяйте, че слънцезащитата е много важна през всеки сезон. Прекомерното излагане на слънце без защита и изгарянето могат да имат сериозни негативни последствия. Изберете подходяща козметика според вашата кожа, особено ако тя вече е по-зряла. В този случай е препоръчителна козметиката със съдържание на колаген, тъй като това е съставка, която подмладява и възвръща еластичността.

Как да изберете правилната козметика?

За да сте сигурни, че избирате правилната козметика, винаги четете етикета и съставките. Най-добре е да залагате на продукти с максимално натурално съдържание, както и на доказана медицинска козметика. Така винаги ще се радвате на здрава, красива, гладка и мека кожа, която всяка жена заслужава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!