Митове за здравето, които учените опровергаха

OFFNews 28 август 2019 в 12:02 8725 0

Снимка Pixabay

Авторите на научни изследвания са особено продуктивни, когато трябва да опровергаят нечие твърдение. В резултат често ставаме свидетели на открития, които отричат доскоро приемани за азбучни истини. Кои са митовете свързани със здравето, които бяха развенчани от експертите?

Седенето с изправен гръб е полезно за гръбначния стълб

Дълго време се смяташе, че корпусът на тялото трябва да се държи изправен при седене. Учените от Университета на Куинсланд, Австралия, обаче твърдят, че тази поза е вредна. По-рано се твърдеше, че при седене с изправен гръб, натискът върху дисковете между прешлените на гръбначния стълб е най-малък. Изследването обаче показа, че те страдат не от седенето, а от нуждата постоянно да се държи гърба във вертикално положение, което е неестествено за тялото и може да увреди гръбначния стълб и нервната система.

Спортът помага за редуциране на теглото

Безспорно заниманията със спорт помагат за поддържане на мускулния тонус, но не са особено ефективни за сваляне на излишните килограми. Редица изследвания доказват, че при увеличаване на натоварването, хората ядат повече и изгорените в тренировка калории се компенсират. Затова експертите смятат, че за понижаване на теглото определящ фактор е не степента на физическо натоварване, а ограничаването на калориите и избягването на вредните храни. Хората, които спортуват редовно, но не променят хранителните си навици, не свалят килограми. Освен това при наличие на наднормено тегло, активният спорт може да повиши риска от сърдечен пристъп.

Ако закусваме, ядем по-малко през деня

Известно е мнението, че именно сутрешният прием на храна ускорява метаболитните процеси в организма и че след обилна закуска ядем по-малко през останалата част от деня. Учените от Университета в Бат, Великобритания, установили, че храненето сутрин не гарантира прием на по-малко храна през останалата част от деня и не влияе върху избора на нискокалорични продукти. Според експертите закуската е полезна и важна част от дневното хранене, но при условие, че човек се придържа към здравословна диета и контролира калориите на продуктите, които консумира.

Червеното вино е полезно за здравето

Прието да се смята, че червеното вино укрепва сърдечно-съдовата система, заради наличието на ресвератрол - естествен антиоксидант, който се съдържа в гроздето. Но ако все пак от червеното вино има някои ползи, те не са толкова много, колкото му се приписват.

Учени от Университета „Джон Хопкинс“, изучавали процесите на стареене при хората в региона Кианти, Италия, в продължение на 15 години, и установили че свойствата на ресвератрола са силно преувеличени – според тях той не защитава нито от възпаления, нито от сърдечно-съдови или онкологични заболявания.

Преди месеци, колегите им от Лондонския Кралски колеж, съобщиха, че техни изследвания са доказали точно обратното, което само доказва, че каквито и да са резултатите от поредното проучване, най-важно е да следим сигналите на организма си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови