Как да събудите метаболизма си

OFFNews 25 юли 2019 в 08:05 13427 0

Снимка Pexels

Човешкият организъм е хитър и сложен механизъм. За да преработва правилно храната и навреме да се освобождава от токсините, му е нужен добър метаболизъм.

Метаболизмът е скоростта, с която постъпващата в стомаха храна се превръща в енергия. Ако е добър, полезните компоненти в храната се усвояват, а ненужните се изхвърлят. Ако е лош, храната не се усвоява и се преобразува в мазнини.

През нощта процесите в организма протичат по-бавно. Ако след продължителен сън не се чувствате бодри, най-вероятно имате забавен метаболизъм. Лошата обмяна на веществата създава редица проблеми, сред които водещ е натрупването на наднормено тегло.

Как да събудите метаболизма сутрин

Изпиването на чаша топла вода, още със ставането, наистина е здравословен навик. Това позволява на организма да се събуди и да се подготви за работа: бъбреците започват активно да извеждат токсините, стомашно-чревния тракт се подготвя за постъпването на храната и нейното оптимално усвояване.

Ако не страдате от гастрит или язва, минути след топлата вода, можете да изпиете и чаша вода с лимон. Добавете към водата 1 с. л. сок от лимон и 1 ч. л. мед.

Установено е, че изпиването на две чаши вода ускорява метаболизма в следващите 30 минути с 40 %.

Хапнете плод

Половин час преди първия прием на храна, изяжте един плод – ябълка, круша или др. Плодът съдържа целулоза, благодарение на която стомашно-чревният тракт се прочиства. Освен това плодовете имат принос за стабилизиране на холестерола, укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на сърдечната дейност.

Другият плюс на хапването им сутрин са полезните въглехидрати, необходими на мозъка и обмяната на веществата. Организмът се насища с енергия и не е безсилен пред вредните въглехидрати (шоколадови десерти, тестени изделия).

Направете гимнастика

Утрото е подходящо време за лека физическа активност. Пет минути гимнастика ускоряват метаболизма и укрепват мускулите.

Спазвайки тези елементарни правила, скоро ще усетите положителния резултат – храносмилането се подобрява, стабилизира се работата на стомашно-чревния тракт, излишните килограми се топят, чувствате се бодри и енергични през целия ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови