Как да изберем подходяща козметика според типа кожа

Стефан Йончев 14 февруари 2022 в 06:24 5495 0

Освен ако нямате опит в латинския или диплома по химия, списъкът на съставките в козметичните продукти може да звучи като непознат екзотичен език. Всъщност, той си има име - Международна номенклатура на козметичните съставки. Този език е един и същ навсякъде по света, но за съжаление, е изключително неудобен за потребителите. Затова ние ще систематизираме нуждите на различните типове кожа, така че да бъдат достъпни за всички.

Индивидуалният подход е от решаващо значение за избора на подходяща козметика. Това отнема малко повече време, за да се запознаете с правилните за целта компоненти, но пък си заслужава. Като начало, определете типа на вашата кожа и грижата, от която тя се нуждае. Според дерматолозите, няма лош грим, но понякога хората използват грешен продукт за техните нужди.

Мазна кожа

Може би вече сте се досетили, че при мазна кожа, предразположена към несъвършенства, трябва да бъдете много внимателни с различните съставки в козметичните средства. За щастие, тя може да се справи с по-широка гама компоненти, но понякога те предизвикват обриви или дразнене. По тази причина е важно да изберете най-подходящата козметика за вас. В този случай е препоръчително да използвате кремове и измиващи средства със салицилова и хиалуронова киселина, както и масло от жожоба, които премахват замърсяванията от повърхността на епидермиса и видимо подобряват състоянието му. Друг ключов елемент е редовната хидратация и употребата на стягащи маски, които затварят порите и матират повърхността на лицето.

Суха кожа

Проблемът с прекомерната сухота е често срещан, особено през зимата. Под влияние на вятъра, слънцето и температурните промени, кожата губи голямо количество от естествената си влага и се нуждае от допълнително хидратиране. Специалистите препоръчват употребата на овлажняващи кремове за лице и лосиони за тяло, които ще ви предоставят грижата, от която се нуждаете. Потърсете продукти, съдържащи масло от ший и млечна киселина. Тези съставки осигуряват интензивна грижа и леко ексфолиране, за да поддържат сухата кожа нежна и сияйна.

Чувствителна кожа

В такива случаи, трябва да бъдете изключително внимателни с козметиката, която използвате. Този тип кожа се нуждае от специално подбрани съставки и натурални компоненти без алергени, парабени и оцветители. Дерматолозите препоръчват продукти, наситени с алое вера, овесени ядки и масло от ший, които са добри овлажнители и обикновено не дразнят чувствителните зони на лицето. Те са преминали медицински дермо тестове, които ви дават повече сигурност при употребата им.

Ако все пак имате колебания какъв е вашият тип кожа, най-добре се консултирайте със специалист, за да подберете най-подходящата и ефективна козметика за вас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки