Евкалиптов душ – новата инстаграм мода. Има ли смисъл?

OFFNews 22 юли 2019 в 13:15 4011 0

Снимка Pixabay

Някои здравословни тенденции могат да бъдат опасни, но евкалиптовите душове не са точно от тях. Друг въпрос е има ли някакъв смисъл да закачаме евкалиптови клонки в банята си.

Евкалиптовият душ е най-новата инстаграм мода, когато става дума за здравословни тенденции в начина на живот.
На пръв поглед всичко изглежда красиво, ароматът е приятен, подпомага релаксирането. Според някои привърженици евкалиптовият душ може да лекува различни състояния от хрема до мускулни болки, но това е в сферата на предположенията.

Как би трябвало да работи това?

Листата на евкалипта, които съдържат етерични масла, трябва да се поставят в близост до душа, но не непосредствено под течащата вода. Това позволява на маслата да се изпаряват, изпълвайки банята с приятен и полезен аромат.

Предполага се, че това може да облекчи състоянието ни при простуда, кашлица, бронихт и други проблеми на дихателната система. Като допълнителен бонус е обещанието за снижаване на стреса, намаляване на мускулното напрежение и подобряване на състоянието на кожата.

Instagram

Привържениците на евкалиптовия душ предупреждават, че с времето листата изсъхват и концентрацията на етерични масла намалява. Затова клончетата евкалипт периодично трябва да се подменят.

Какво мислят биолозите?

Д-р Карстен Кулхайм, експерт по физиология на растенията от Австралийския университет твърди, че макар в тези твърдения да има някаква истина, има неща, които трябва да знаем, преди да окачим евкалиптовите клончета в банята си. Първо, мощността на парата от душа не е толкова голяма, че да предизвика сериозно изпарение на етеричните масла. В този смисъл количеството им е пренебрежимо малко.

Второ, евкалиптолът, компонентът на евкалиптовото масло, който се използва за инхалации, се съдържа в различна степен в евкалиптовите листа (от 0 до 20 %). Никой не може да ни гарантира, че точно в листата, с които разполагаме, той е в достатъчно количество, за да има необходимия спа и лечебен ефект.

Какво казват лекарите?

Специалистите нямат особени претенции към евкалиптовия душ, който макар да не предизвиква сериозни положителни ефекти за организма, поне няма да навреди.

Все пак това не се отнася за случаите, когато някой се опитва да се самолекува, отлагайки посещението си при специалист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови