Христо Златанов обяви: Баста, спирам с волейбола

ОFFNews Последна промяна на 01 март 2017 в 18:57 2510 1

Снимка Даниела Тарантини, volleyball.it

Край на една славна кариера! Христо Златанов призна в интервю за авторитения "Гадзета дело Спорт", че е решил да прекрати състезателната си кариера след края на сезона. "Баста, реших да спра", заяви синът на легендата Димитър Златанов. Сънародникът ни има италиански паспорт и игра за "адзурите".

Еър Златие най-добрият реализатор в историята на италианския клубен волейбол. Към момента капитанът на Пиаченца има рекордните 9668 точки в 702 мача за 24 сезона! Златанов е избиран и най-много пъти за най-полезен състезател (MVP) - 75.

За феноменалната си кариера е ставал само веднъж шампион на Италия (2009).  В Европа има спечелени три трофея - Купата на CEV (1999), Топ Тиймс Къп (2006, б.р. турнир, който впоследствие се обедини с Купата на CEV) и Чалъндж къп (2013). С националния отбор на Италия Христо Златанов е печелил веднъж Световната лига през 1999 година.

"Никога не е било проблем, че съм син на легендата Димитър Златанов, освен периода, в който той стана треньор, а аз бях момче в отбора. Попадна случайно във волейбола и кариерата на баща ми бе страхотен стимул за мен. Волейболът е страхотен спорт, учи те как да се развиваш и да живееш. Всички тези рекорди ми показват две неща - че е време да се откажа и че бях голям спортист. Всъщност един от най-добрите и има с какво да се гордея", признава Христо в интервюто.

Според Златанов, който последните 14 сезона играе за Пиаченца, идеалният волейболист има посрещането на Самуеле Папи, блокадата на Лука Тенкати, пасовете на Никола Гърбич и... атаката на Христо Златанов. "Поне докато някой не подобри моето постижение", шегува се Еър Злати.

"Макар че съм роден в София, въпросът дали да играя за България никога не е стоял на дневен ред. Чувствах се италианец и бе нормално да облека синята фланелка", признава още Златанов.

Той е роден преди 40 години в София, израства в школата на ЦСКА. Последва баща си при един от престоите му на треньор в Италия и остава там.