Предложение: 5-звездни хотели да приемат болни с коронавирус

Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани за настаняване на спешни и болни пациенти и семейства под карантина

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2020 в 12:27 2105 1

„Голяма верига заяви готовност да приема пациенти с COVID-19, ако се наложи. Става въпрос за 5-звездни хотели. Ние обаче се обединихме около идеята това да са места за настаняване с 2 и 3 звезди, за да им се помогне”, това обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на Нова телевизия и уточни, че разходите ще бъдат поети от държавата.

По думите ѝ идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме свободна леглова база. Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата, обясни Николова.

Вицепремиерът уточни, че принципът на финансиране ще бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. Условията за настаняване ще се одобряват от здравните власти.

„Говорим за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не контактни. Хората трябва да знаят, че правителството няма да ги остави без легло, ако се наложи”, посочи още Николова.

Тя се обяви за балансиран подход между спазването на мерките и възможността хората да имат доходи по време на пандемия и възрази срещу думите на държавния глава Румен Радев, че правителството е в безпомощно състояние.

„Още в началото на кризата кабинетът предприе спешни мерки, които дадоха своя ефект – не само в социално-икономическата сфера, но и в здравеопазването”, допълни вицепремиерът.

Вчера по време на Консултативния съвет по туризъм министърът се обяви за това хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани.

Марияна Николова посочи, че при спазване на мерките, има шанс зимният туризъм да бъде реализиран.

„С моя заповед бяха издадени указания към всички места за настаняване и развлечение. Те ще бъдат прилагани единно по време на зимния сезон. Контролът ще е засилен и ще се налагат санкции”, каза тя.

Вицепремиерът обяви, че заведенията в зимните курорти ще работят при стриктни указания. Тези, които не могат да спазват изисквания капацитет – няма да бъдат отворени.

„Няма да допусна нито едно заведение или място за настаняване да лепне петно, което да засегне целия бранш. На нарушителите ще бъдат налагани административни наказания, дори ще се затварят”, обяви Николова.

Около 250 млн. лева ще бъдат загубите в туризма за страната ни. Усилията на държавата ще продължат да бъдат насочени към запазването на заетостта в бранша, заключи Марияна Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

04.11 2020 в 12:59

Може и да има хляб в идеята, но тези министри не си ли приказват помежду си? Тази говори, че няма да бъде оставен болен без легло, а здравният казва, че легла има, а няма лекари и сестри. В този случай тези хотели ще заместят домашното лечение, а не болничната помощ. Ако е въпроса да се отчита дейност - пиши го, но дали ще има полза от това не е ясно.