Нов инспекторат ще следи за качеството на услугите в туризма у нас

OFFNews 02 ноември 2017 в 21:10 12818 0

Предстои да се създаде звено за контрол - туристически инспекторат към министерството на туризма. Така специфичните контролни правомощия, които до момента се осъществяват от Комисията за защита на потребителите, ще се прехвърлят към министерството.

Това съобщи в Боровец министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща с представители на контролните институции, местната власт и бизнеса за подготовката на зимния сезон.

Тя подчерта, че съвместните проверки с КЗП ще продължат. Всичко, свързано с потребителските права, ще се запази в обхвата на КЗП съобразно Закона за защита на потребителите.

Предвижда се инспекторът да има 6 регионални структури, като едната ще е в Боровец. Идеята е тези структури да бъдат също в Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас, за да се обхванат големите зимни и черноморски курорти.

Първият проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде внесен в Народното събрание до края на ноември.

Министър Ангелкова изрази надежда, че законопроектът ще мине ускорено в парламента, за да може звеното за контрол да започне работа най-късно през април.

В началото на зимния сезон съвместните проверки с КЗП ще започнат, за да се инспектират отново ски пистите - съобразно наредбата за информационната им обезпеченост.

Ще се проследи дали се спазва категоризацията на пистите и дали те имат нужните информационни знаци. Работата на ски патрулите също се регламентира по тази наредба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!