Николова: Ще имаме зимен сезон

OFFNews 13 ноември 2020 в 12:32 2221 2

Ние ще имаме зимен сезон, не можем да говорим обаче за добър сезон, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ. 

"Държавата и туристическият бранш трябва да обединят усилия, за да могат да се справят с икономическата криза. Над 30 000 работни места са запазени по мярката 80/20", каза още министърът на туризма.

Николова уточни, че от неделя е на терен в зимните курорти. "Бях в Боровец и в Банско. С моя заповед бяха утвърдени указания, които са задължителни за всички места за хранене и развлечения. Противоепидемичните мерки са задължителни както за хотелите, така и за лифтовете и съоръженията. Единните правила са въведени на публично и достъпно място, обезпечени са местата за хранене с необходимата дистанция", обясни тя.

"Много плахи са запитванията за резервации. Наистина хората се притесняват в момента, защото има много неизвестни по отношение на мерките, които ще се прилагат и евентуални ограничения, ако бъдат наложени за празниците. Виждаме подкрепата на държавата. Надяваме се да имаме един сезон, не толкова успешен, разбира се", заяви Рая Коева, хотелиер в Банко.

"Това ще е един необичаен сезон. Туристите, които очакваме, няма да са обичайните. Въоръжили сме се с търпение. Очакваме посетители от близките балкански страни и българи", заяви Юлия Попова, представител на ресторантьорите в Банско.

Вчера екскурзоводите казаха, че са готови на протестни действия, защото са изпратили множества писма до три министерства - на икономиката, туризма и труда и социална политика за подкрепа, но досега няма резултати. 

По този повод Николова обясни, че в тази ситуация никой няма да бъде оставен сам. "От момента, в които бях избрана, направих среща с асоциацията на екскурзоводите. Там е много деликатна ситуацията, тъй като в повечето случаи те са физически лица, не са компании, и за това не биха могли да бъдат допуснати до помощ (мярката 80/20 - б. р.), съгласно европейското законодателство, изискващо да кандидатстват конкретни бенефициенти - компании", добави тя. 

Разработени са три варианта за подпомагане и предстоят да бъдат одобрени в Министерството на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

13.11 2020 в 13:45

...съгласно европейското законодателство, изискващо да кандидатстват конкретни бенефициенти - компании", добави тя.""

Може ли такива компании?

"На Дерибасовской открылася пивная,
Там собиралася вся компания блатная.
Там были девочки Маруся, Вера, Рая,
И с ними Костя, Костя Шмаровоз."