Екскурзоводи: Туристи няма. Срещите с министерствата не водят до никакви резултати

OFFNews 12 ноември 2020 в 10:46 2144 1

"Туристи няма. Очакваме обещанията, които са към нас. Изпратили сме много писма. Последното беше преди няколко дни до трите министерства - на икономиката, туризма и труда и социална политика. В това писмо подчертаваме, че последната среща на 1-и септември не води до никакви резултати". Това заяви Филип Станимиров от Съюза на българските екскурзоводи пред БНТ по повод проблемите на екскурзоводите заради COVID кризата. 

Станимиров обясни, че този сектор остава встрани от помощта за сектор "Туризъм".

Без да съм водил някаква точна статистика, мога да кажа, че спадът на туристи е не 80, а 90%. Поради различни причини - изисквания за PCR тестове, времето, което трябва да прекарат в карантина. Ние сме една от многото жертви на COVID-19, категоричен е той. 

"Искаме по някакъв начин да бъдем подпомогнати заради това, че сме ограничени почти на 100% да работим тази година. Туристическата дейност е предимно сезонна работа и се разпростира в максимум 8 месеца от възможните 12", добави Станимиров. 

По думите му мерките срещу коронавируса не затрудняват екскурзоводите и това не е причината за спада на туристи. 

Той обясни, че по-голяма част от държавите в Европейския съюз са предоставили някакъв вид финансово подпомагане на техните лицензирани екскурзоводи. 

"Предвиждат се протести под някаква форма. Трудно е присъствено, защото сме от цяла България. Остава въпросът как и защо се обещава нещо, което няма дори стъпка напред (към реализирането му - бел. ред.)", категоричен е Станимиров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews