Неизвестен бизнесмен опъна чадъри на плажа в Ахтопол, търсят го с полиция

OFFNews - Бургас 14 юни 2016 в 21:18 19384 3

Плажът в Ахтопол работи безплатно, засега

Предприемчив бизнесмен не дочака процедурите за търг на плажа Ахтопол – Север, опъна чадъри и нареди шезлонги на ивицата. Информацията за това излезе от депутата от БСП Петър Кънев.

В същото време, там, концесията е прекратена, поради неплащане три години на концесионната такса. А чадърите вече са опънати. Празно място в икономическото пространство няма“, коментира Кънев, който е председател на комисията по икономическа политика и туризъм.

Дългогодишен концесионер на плажа бе фирма „Стингър“. Договорът с нея е сключен през 1999 г. и е с продължителност 20 г. През миналата година концесията бе прекратена заради системни нарушения по дейностите, свързани с водното спасяване и обезопасяването на плажа. Отделно, фирмата не бе плащала от три години таксите си към държавата и те бяха достигнали до близо 600 000 лв.

След подаден сигнал за търговската самоинициатива служители на областната администрация направиха проверка на място. Намерили са плажа готов за сезона. Или почти. С подредени чадъри, шезлонги, две вишки на спасители, включително и пътеки за преминаване по пясъка. Имало е и заведение, което в момента на проверката е било затворено, добавя областният управител Вълчо Чолаков:

Имало е и плажуващи, които са ползвали чадъри и шезлонги без заплащане. Служителите на областна администрация не са установили на място да има собственик или наемател на заведението, нито лице, което да предоставя каквито и да е било услуги на плажа. Тоест плажът е пригоден за дейност, но не се стопанисва от никого. Или ние не сме намерили никого на място, за да извършим докрай проверката“, казва Чолаков.

Уведомено е МВР, което трябва да съдейства за издирване на собственика. Вълчо Чолаков е категоричен, че всичко на плажа, което е поставено към момента, трябва да бъде също премахнато. Областният управител подчерта, че никой няма право да осъщестява дейност на плажа в момента и да събира пари за това.

От община Царево извършиха проверка преди около месец, която е била свързана с незаконните заведения на ивицата. Кметът е издал заповед за събарянето им. Тогава чадъри нямаше, добави градоначалникът на Ахтопол Станислав Димитров:

Тогава нямаше нито спасителни постове, нито чадъри, нито бяха предприети някакви действия в посока отваряне или пък стопанисване на самия плаж“, коментира Димитров.

Всички заведения на плажа, които предстои да бъдат съборени, са останали от стария концесионер. Кметът на Царево е дал срок да бъде извършено до 20 юни доброволно.

Интересното е, че в областната администрация вече се проведе търга за наемател на плаж „Ахтопол – Север“. Нито един желаещ да стопанисва ивицата не е подал документи за участие и предстои процедурата да стартира наново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

15.06 2016 в 08:08

Не, бе, просто някой щедър българин е решил да постъпи отговорно и е поставил безплатни чадъри. Какво, не вярвате ли?

29216

2

Лопе де Вега

15.06 2016 в 07:56

Да му свият чадърите и всичко, сам ще се яви. Пиратска работа. Абе, как така го чакат три години да си плати дълговете. След първия сезон си плаща таксите или му прибират тапията. Само айдуци и мошеници.

Поздрав!

8359

1

ОФчар

14.06 2016 в 22:54

Газ към Византия!