Изгладихме отношенията с Израел, след като изненадващо МЗ ги сложи в ограничителен COVID списък

OFFNews 25 януари 2022 в 13:14 8818 0

Снимка Министерство на туризма

България потуши напрежението, което изненадващо заповед на здравния министър породи с Израел преди седмица, когато една от водещите в борбата с COVID държава се оказа в ограничителен COVID списък на България. Днес министърът на туризма Христо Проданов се срещна с посланика на Израел у нас Йорам Елрон.

На косъм от дипломатически скандал: Заповед на МЗ за малко да скара България с Израел

Заповедта на проф. Асена Сербезова изискваше 10-дневна карантина при пристигане в България от гражданите на 14 държави, сред които Израел, с презумпцията, че са рискови. Друг вариант беше да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен през последните 72 часа.

Посолството на Израел реагира остро. Оттам настояли "да не бъдат третирани като втора и трета ръка хора", защото процентът на ваксинирани в страната е сред най-високите в света, както и защото в Израел вече се поставя и четвърта доза.

Как се борят с COVID в Израел - проф. Еял Лешем пред OFFNews

След това Израел беше извадена от списъка.

Днес министър Проданов и Н.Пр. Елрон са обсъдили възможността за подписване на Меморандум за разбирателство между министерствата на туризма на Израел и България, информираха министерството и посолството след срещата. Посланик е Елрон е отбелязал, че България е изключително популярна дестинация сред гражданите на Израел и е благодарил на министър Проданов за това, че българското правителство е премахнало ограниченията за влизане от Израел.

По думите му непрекъснато се увеличава броят на израелските туристи, които идват в страната. „България е стратегически партньор и имаме потенциал да разширим областите на сътрудничество“, е казал той. Има място за развитие и на здравен, и спа туризъм – туристически продукти, към които гражданите на Израел проявяват интерес напоследък, е посочил той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews