Ограничаваме влизането на граждани от 14 държави

OFFNews 19 януари 2022 в 06:30 4848 1

Снимка Архив

България актуализира списъка на държавите по цветови зони от днес, 19 януари.

В червената зона преминават Австрия, Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.

От пристигащите оттам ще се изисква отрицателен резултат от PCR тест, направен през последните 72 часа или 10-дневна карантина.

Също от днес децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в червената зона, ще влизат в България срещу отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване, или на равностоен или аналогичен документ. Заповедта за това е на здравния министър проф. Асена Сербезова от 14 януари.

Ако не представят документ, те ще се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена при отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 ч от пристигането в страната.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови