Украинска тенисистка пише история на Откритото на Австралия

OFFNews 24 януари 2024 в 15:45 1612 0

Ястремска

Снимка Getty Images

Ястремска прикова вниманието в Мелбърн

Украйна има повод за радост в тежките дни на пълномащабната война с Руската федерация. Донесе го тенисистката Даяна Ястремска, която стана първата украинка, достигнала до полуфиналите на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия.

Нещо повече - Ястремска е едва петата тенисистка в света, която стига до полуфинал на турнир от Големия шлем, след като тръгва от квалификациите. Тя направи точно това в Мелбърн.

Новината за успеха й намери място в украинските медии наред с публикациите за непрестанните обстрели на местните градове и ситуацията на фронта.

Няколко дни преди да започне нашествието на Русия в родната й Украйна в края на февруари 2022 Ястремска, която по това време е под номер 93 в световната ранглиста, стига до финала на турнир в Лион. След състезанието спортистката решава да остане във Франция поради невъзможност да се върне в Украйна и се превръща принудително в емигрант.

"В Лион беше първият ми турнир, когато избухна войната. Не можех да тренирам преди това, имахме други грижи. Когато пристигнах във Франция със сестра си Ивана, ни посрещнаха много топло. Аз бях много разтревожена и не знам как успях да играя така, че да стигна до финала", разказа украинката пред АФП.

След това 23-годишната Ястремска постоянно се мести, като за последно живее в Кан-сюр-Мер, на Лазурния бряг, в компанията на майка си. В момента тя има двама треньори - французинът Еманюел Юснер и латвиеца Марсис Гарутс. Баща й постоянно пътува между Франция и Украйна.

"Обичам Франция, условията за подготовка са много добри. Но предпочитам родината си. Бих искала да мога да се връщам по-често", съжалява тя.

"Винаги се опитвам да напиша нещо за Украйна, това е мисията ми. Ако имам добри резултати, опитвам да показвам Украйна, с която съм много горда", казва Даяна.

След победата си над чехкинята Линда Носкова на четвъртфинала в Мелбърн с 6:3, 6:4 тя се обърна към украинците бойци.

"Много съм горда с тях, те заслужавам цялото ни уважение", искрена е тенисистката.

"В емоционално отношение е трудно. Виждам го по лицето й, когато говори по телефона. Това са хора, които притежават изключителна стабилност, те имат невероятно сила", казва за нея треньорът й Юснер.

Преди да навърши 20 години, Ястремска е на прага на Топ 20 през 2019, но завършва последните два сезона извън първите 100. В средата на 2021 тя получава условно наказание след положителна проба за допинг, което по-късно е свалено.

Даяна Ястремска вече спечели 8 мача поред на Откритото първенство на Австралия, като по пътя си елиминира шампионката от "Уимбълдън" през 2023 Маркета Вондроушова от Чехия, както е бившата номер 1 в света Виктория Азаренка от Беларус.

"Усетих, че се случва нещо, че има по-голяма увереност след първия мач", казва треньорът й. "Не очаквахме да стане така, но познаваме таланта й. Тя има изключително качество на удара. Излъчва нещо специално, има нещо диво като шампанско у нея, но в същото време е и много зряла", смята Юснер.

Преди Мелбърн Ястремска никога не е преодолявала осминафинал на турнир от Големия шлем. Вече е сред малцината тенисистки, тръгнали от квалификации и стигнали толкова далеч. Неин модел е британката Емма Ръдукану, която тръгна от пресявките на Откритото първенство на САЩ през 2021, за да вдигне титлата в Ню Йорк - нещо, което никога не се беше случвало.

В Австралия до момента само една квалификантка е достигала полуфинал, като това е австралийката Кристин Дори преди почти половин век - през 1978.

"Хубаво е да пишеш история. Дори не съм била родена по това време", усмихва се скромно Даяна Ястремска.

В полуфинала на турнира утре тя ще играе срещу набиращата скорост и популярност китайка Цинвън Чжън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика