Григор Димитров отпадна в Мелбърн след два тайбрека

OFFNews 20 януари 2024 в 12:22 1889 0

Григор

Снимка Getty Images

Българинът не беше убедителен на корта

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров приключи участието си на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия.

Българинът отстъпи в третия кръг в Мелбърн пред 69-ия в световната ранглиста Нуно Боржеш със 7:6(3), 4:6, 2:6, 6:7 (6) за 3 часа и 8 минути игра.

Това беше първа загуба за Григор от началото на календарната година, като той не изигра особено убедителен мач и може да се сърди на себе си за поражението и недостигането до осминафиналите в Мелбърн.

Българската звезда показа нещо от класата си само в първия сет. Тогава той за 51 минути успя да спечели след тайбрек, но в следващите три сета беше разочароващ.

Намиращият се на 69-о място в ранглистата Боржеш ще срещне в четвъртия кръг победителя от мача Даниил Медведев (Русия) – Феликс Оже-Алиасим (Канада).

В първата част от мача Димитров беше по-агресивен в началото и демонстрира по-уверен първи сервис, но с течение на минутите португалският състезател се нагоди. Така частта завърши без точки за пробив и се стигна до тайбрек. Там Димитров нанесе своя удар при 5:3, когато спечели две поредни подавания на противника.

Доброто представяне на българина продължи и в началото на втория сет, когато с бързо взет сервис-гейм поведе за 1:0 и след това с хубав ретур стигна до 15-15. Второ поредно дълбоко връщане му издейства 15-30, след което Боржеш направи грешка и за първи път в мача се стигна до шансове за пробив.

Но Григор не се справи със ситуацията и позволи тази му възможност да бъде отразена сравнително лесно, позволявайки на Боржеш да се настройва за атаки. В петия гейм Боржеш направи и първия пробив в мача, след като дръпна с 30:15, а Димитров изравни.

Българската звезда можеше да се върне в срещата в осмия гейм, когато сътвори и най-дългото разиграване. Четири точки за пробив се откриха пред Димитров, но той не се възползва и вече изоставаше с 3:5. Следващото подаване на Боржеш беше спечелено на 15.

Третата част започна ужасяващо за българският топ-тенисист, който почти нямаше вярна топка и набързо изостана с 0:4. Едва тогава успя да спечели първо подаване, но нищо не се промени и той отстъпи с 2:6.

Димитров сътвори нов шок за феновете си в четвъртия сет, след като водеше с 2:0, а след това и с 4:1. И вместо да приключи спокойно частта и да отиде в пети, където да търси победата, той загуби. Боржеш му върна пробива за 4:5, след което изпрати сета в тайбрек.

В гейм тайбрекът тръгна много лошо за Димитров, който изоставаше с 1:4, но все пак успя да отрази подаването на португалеца и изравни до 4:4. След това отново българинът имаше шанс да приключи мача, повеждайки с 6:5. Но оттам нататък Боржеш взе три поредни точки и спечели мача с 3-1 сета и 8:6 в тайбрека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика