Пиронкова е взела решение да участва на US Open

OFFNews 24 август 2020 в 12:43 2894 1

Цветана Пиронкова е име, което не се нуждае от представяне. Дълги години първа ракета на България, полуфиналистка на Уимбълдън, с десетки запомнящи се победи в елита на тениса. Специално за сайта на БФ Тенис Пиронкова обяви дългоочакваната новина - ще вземе участие на US Open. Радва я фактът, че тенисът се е превърнал в един от най-популярните спортове у нас благодарение на правилната работа и програми като "Тенисът Спорт за всички" на БФ Тенис.

- Как се справи една млада майка в условията на пандемията, която промени ежедневието на всички ни?
- Както всеки един човек в тази ситуация. Има трудни моменти, но като цяло се стремя да се абстрахирам максимално и да не променям ежедневието си заради вируса, доколкото е възможно. Социалната дистанция за мен не е толкова трудна, донякъде съм свикнала с този начин на живот покрай тениса.

- Промени ли те с нещо майчинството и с какво?
- Разбира се! Целия ти свят се променя с появата на детето. Някак си разбираш кои са важните неща и се научаваш да ги цениш. Предизвикателствата, свързани с родителството не са малко, но всичко си струва в името на здравето и щастието на детето и семейството.

- През миналата година не беше убедена дали ще се връщаш на корта. Какво те накара да се убедиш да го направиш?
- Аз умишлено нито потвърждавах, нито отричах намеренията си отново да се състезавам. Не бях готова да дам категоричен отговор и исках да си осигуря достатъчно време, за да взема това решение. В един момент осъзнах, че се притеснявам да не изпусна сроковете на замразения си ранкинг, също усетих, че следя календара и си правя хипотетични планове, започнах и да сънувам всякакви тенис сценарии и просто в един момент вече бях наясно, че искам да използвам възможността да се състезавам отново. Тези 12 турнира, които ми осигурява замразеният ранкинг, ще бъдат един добър тест период - от една страна, за да придобия представа какво е физическото ми ниво и от друга, да преценя дали този начин на живот все още ми подхожда.

- Чувстваш ли, че след всичко, което даде на тениса, има още какво да докажеш?
- Нагласата и целите ми са съвсем различни от преди. Сега преди всичко изпитвам удоволствие и радост, че отново съм на корта и оценявам и се гордея с всяка минута, прекарана в това предизвикателство.

- Ще участваш ли на US Open? И, ако може, да разясниш малко повече програмата си, поне докъдето си запозната с нея.
- Да, взех решението да участвам на US Open. Не са малко правилата и ограниченията и със сигурност провеждането на този турнир ще е нестандартно, но такива са условията в момента за всички. След това съм заявила участие и на турнирите на клей в Европа.

- Погледнато отстрани, как оценяваш развитието на българския тенис за времето, в което ти не си на корта?
- Мисля, че тенисът в последните години се превърна в един от най-популярните спортове у нас. Наистина е важно да има масовост и достъп на всички желаещи деца до тенис кортовете. Това се случва и благодарение на програмите с тази насоченост на БФ Тенис, каквато например е "Тенисът Спорт за всички".

View this post on Instagram

@pironetic_ ???????????? Линк в био✅????????‍♀️???? #pironetic #activewear #athleisure

A post shared by Tsvetana Pironkova (@tpironkova) on

- Виждаш ли потенциал у младите, които постигнаха успехи, да играят сериозна роля в бъдещето на спорта у нас?
- Разбира се, че има потенциал в младите ни състезатели. Пробив в професионалния тенис е трудно, но в никакъв случай не е невъзможно начинание и е важно те наистина да вярват в това. А по-важното - да не спират да работят за осъществяването на целите си.

- Навършват се точно 10 години от полуфинала на Уимбълдън, който постигна. Мислиш ли често за този момент, него ли определяш като пик и имаш ли амбиции и сили за още такива мигове?
- Полуфиналът на Уимбълдън е едно от върховите ми постижения и като такова то винаги ще ми носи радост и топлина, когато се обърна назад. Но аз се гордея и с не толкова популярни мачове и постижения, често останали в страни от камерите и прожекторите. През тези близо 15 години, в които се състезавах професионално, съм изиграла стотици такива мачове и помня всеки един от тях и каква емоция е оставил у мен.

- Ако не е тенисът, какво ще е? Имаш модна линия, какво друго те влече?
- Живях без тенис повече от 2 години. Буквално не докоснах ракетата. Изглежда просто имах нужда от малко дистанция, която пък ми показа и различните нюанси на живота извън професионалния спорт. Винаги можеш да намериш нещо, което те вълнува и ти носи смисъл в професионален аспект. Аз винаги съм била доста творчески ориентирана и до голяма степен реализирам творчеството си в бранда ми за дамски спортни дрехи - "Pironetic". Съвсем скоро предстои да представим новата си колекция, в която имам активно участие във всеки един аспект.

- А треньорска работа в бъдеще?
- Тенисът винаги ще е част от живота ми в една или друга степен и не изключвам възможността да се занимавам и с треньорска работа в бъдеще, но сега съм на друга вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Ivo Ivanov23

24.08 2020 в 16:32

Браво на Цвети. След раждането изглеждаше, че няма намерение да се връща, но явно е намерила воля и стремеж. Похвално.