Новак Джокович триумфира в Париж и стана №1 в историята

OFFNews 11 юни 2023 в 20:05 2775 0

Тенис

Снимка Getty Images

Новак Джокович изпревари Надал по титли

Сърбинът Новак Джокович триумфира за трети път в турнира от Големия шлем "Ролан Гарос" в Париж след победа в три сета над Каспер Рууд (Норвегия) – 7:6 (7:1), 6:3, 7:5.

Така Джокович вече има 23 титли в четирите турнира от Големия шлем и по този показател излиза еднолично на върха като номер 1. До момента 36-годишният сърбин си поделяше върха в тази класация с Рафаел Надал, който тази година не участва.

Надал има 14 титли от този турнир, в това число и миналата година. Джокович не беше сочен за фаворит тази година, но стига до титлата само с два загубени сета – единият срещу младият испански претендент за слава Карлос Алкарас, а също така и срещу Карен Хачанов.

24-годишният Рууд през миналата година също игра финал, но отстъпи на испанския Матадор. А сега се сблъска с другия великан на модерния тенис – Новак Джокович. Рууд вече има три финала в "Големия шлем" във визитката си и показа невероятни неща в първия сет, когато изпоти Джокович максимално. Скандинавецът започна мощно и изобщо не се съобрази с класата на Джокович. Той спечели първото си подаване на нула, затваряйки го с прекрасен форхенд-уинър.

Шокиращото развитие на мача продължи и при първия сервис на сърбина, където Рууд реализира първия си пробив в мача, реализирайки третата открила му се точка за това. След това той взе следващите си две подавания и дръпна с 4:1, виждайки се много близо до успеха в първия сет.

Но опитът на Джокович заработи точно в този момент. След като си взе подаването, той върна пробива сравнително лесно и изравни за 4:4. В интерес на истината, скандинавецът нямаше намерение да се предава и си създаде точка за пробив, която обаче пропиля. До края двамата стабилизираха началния удар и се стигна до тайбрек, където Джокович натисна подаването на Рууд. Неточностите бяха използвани по най-добрия начин от 22-кратния победител в турнирите от Шлема и той го приключи със 7:1. Все пак трябва да се отбележи невероятната издръжливост на норвежеца, който в първия сет буквално игра над границите на собствените си способности.

Началото на втория сет беше за Джокович, който след като поведе с 3:0, контролираше уверено събитията на корта. Той започна по оптимален начин със сервис-гейм на нула за 1:0. Той направи два добри ретура след това, за да поведе с 30:0 при подаването на норвежеца. И при четвъртата точка за пробив успя да вземе аванс от два гейма. Увереността на Джокович продължи и той увеличи серията си на 3:0 на 15 при следващото си подаване.

Джокович продължаваше да сервира изключително и увеличи броя на асовете си на 6, а норвежеца в тези моменти просто се опитваше да поддържа равновесие. Рууд се справи с нов опит за пробив на опитния си съперник, отразявайки два пъти възможност за ранно приключване. Но това все пак логично се случи с 6:3, когато Джокович затвори с подаване на нула.

В третия сет двамата действаха предпазливо и сигурно, като до 5:5 всеки сервираше успешно и не позволи на противника да вземе предимство. И нито един дори не се добра до точка за пробив. И точно тогава Джокович демонстрира за пореден път високата си класа. Той притисна максимално скандинавеца и му взе подаването на нула, принуждавайки го да изпраща топката на два пъти в аут. Така 36-годишният Джокович направи решаваща крачка към крайната победа и третата си титла в Париж.

След това той подаваше за мача и след като поведе с 40:0, даде все пак една точка в последните два гейма, но принуди накрая Рууд да прати топката в аут и триумфира в три сета след 7:5.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!