Карлос Алкарас и Каспер Рууд ще спорят за титлата на US Open

OFFNews 10 септември 2022 в 11:38 1979 0

Тенис

Снимка Getty Images

Карлос Алкарас

Испанецът Карлос Алкарас и норвежецът Каспер Рууд ще спорят за титлата на Откритото първенство на САЩ по тенис при мъжете.

19-годишният Алкарас се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем след като надигра американеца Франсис Тиафо в петсетов мач на полуфиналите с 6:7(6), 6:3, 6:1, 6:7(5), 6:3 за 4 часа и 22 минути.

23-годишният Рууд се нуждаеше от четири сета, за да справи със съпротивата на руснака Карен Хачанов в другия полуфинал със 7:6(5), 6:2, 5:7, 6:2 за 3 часа и 3 минути.

Алкарас и Тиафо изиграха много интензивен двубой на високо ниво, който в крайна сметка запази шансовете на испанеца да оглави световната ранглиста при мъжете преди да е навършил 20 години. Той може да се превърне в най-младият тенисист, ставал номер 1, от началото на компютъризираното класиране през 1973-а.

„Невероятно е, че мога да се боря за толкова сериозни постижения. Франсис даде всичко от себе си на корта“, заяви Карлос Алкарас.

Той имаше мачбол в четвъртия сет, но 26-ият в света Тиафо успя да прати срещата в пети сет. „Оставих сърцето си на корта. Карлос просто беше прекалено добър днес. Тази загуба боли“, категоричен бе американецът, който вече е с актив 8-0 за спечелени тайбрека на Откритото първенство на САЩ.

Франсис Тиафо имаше подкрепата и на бившата първа дама на страната Мишел Обама на трибуните, но

Въпреки че игра трети пореден петсетов двубой, Карлос Алкарас не показа признаци на умора и си уреди среща с петия поставен в схемата на турнира Каспер Рууд на финала. Победителят ще грабне първа титла от Големия шлем и ще оглави световната ранглиста.

За Рууд мачът за титлата ще бъде втори финал на такова ниво в кариерата му след поражението от Рафаел Надал в двубоя за трофея на Откритото първенство на Франция по-рано тази година. Норвежецът спечели 13-и от последните си 15 мача. Срещу Хачанов, сервисът му работеше и той поведе с 2:0 сета, преди руснакът да намали резултата в третата част.

Двубоят ще се запомни и с маратонско разиграване от 55 удара, което е най-дългото на тазгодишното издание на надпреварата от Големия шлем в Ню Йорк. „След края на първия сет, вероятно и двамата вече бяхме уморени, защото не ни стигаше въздух. Поне аз почувствах, че коленете ми треперят. След постигнатото на „Ролан Гарос“ бях безкрайно щастлив, но дори се мислех, че това ще бъде последният ми финал“, каза Рууд.

„Досега не съм имал разиграване от 55 удара. Беше вълнуващо“, добави Карен Хачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови