Quantcast

Записът на "двете каки" не е манипулиран

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2016 в 12:31 7289 20

Снимка Биволъ

Записът от разговорите на "двете каки" по случая "Яневагейт" не е манипулиран. Това показват резултатите от независима експертиза, поръчана от сайта Биволъ.  

Предоставеният аудиозапис няма прекъсвания в последователността или следи, които свидетелстват за редактиране или манипулиране. Редът и естеството на акустичните събития в аудиозаписа съответстват на тези от сцената на записа – до това заключение стига експертът Иван Сипаров от ирландската лаборатория "Акустек", на която Биволъ възложи експертиза на най-дългия запис от поредицата „Яневагейт“. Експертизата е на 17 страници с 14 фигури и може да бъде видяна на Acustek-003-16.

Миналата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката по случая „Яневагейт“, като се позова на експертиза възложена от прокуратурата. Заключението от тази експертиза било, че записите са „манипулирани“. Условното наклонение тук е задължително, тъй като не е известен нито експертът, стигнал до подобно заключение, нито някой е виждал съдържанието на неговия труд, пише "Биволъ". Не е известно какво се има предвид под „манипулиране“ на записите и дали манипулациите се отнасят до съдържанието на звуковата информация или само до нейната форма – примерно презапис, нарязване на файловете, транскодиране и др.

За разлика от тази тайна експертиза, експертизата, поръчаната от Биволъ, е публична и е извършена от авторитетна лаборатория със световна репутация. В списъка на клиентите на „Акустек“ са Министерството на правосъдието на Ирландия, МО и МВР на Франция и научната полиция на Карабинерите в Италия, уточняват от сайта. Услугите на лабораторията в областта на аудио идентификацията и аутентификацията са ползвани от румънската, полската, сръбската, мароканската, египетската, китайската и латвийската полиция. Експертизата е подписана от Иван Сипаров, магистър по физика от Университета в Санкт-Петербург. Той е автор на над 300 експертизи за идентификация на глас и 250 експертизи за автентичност. Свидетелствал е в съдебни процеси и като експерт на прокуратурата, и като експерт на защитата. 

Основният въпрос, който Биволъ поставя на експертите, е относно това дали в записите се наблюдават следи от редактиране: премахване или вмъкване на аудио информация. Допълнително пожелахме, ако е възможно да се установи с какво устройство са направени записите и потвърждава ли се наличието на периодични маркери. За експертиза предоставихме файловете, които са публично налични в платформата Balkanleaks във вида, в който са получени. Става дума за 8 аудио файла, като най-дългият от тях е 12 минути.

Средствата за експертизата бяха събрани с дарения от читателите на Биволъ. Те не стигаха за анализ на всички налични файлове от „Яневагейт“, затова е възложен анализ само на най-дългия файл, в който се съдържат някои от най-скандалните разкрития на Владимира Янева, уточняват от сайта. 

Паралелно с възлагането на експертизата срещу заплащане на „Акустек“ Биволъ е установил контакт с други експерти със световна репутация в областта на съдебните експертизи на аудиозаписи. Учените, които се запознаха със записите и изказаха мнение про-боно, са доктор Каталин Григорас, директор на Национален център за медийна криминалистика в Денвър, Колорадо, САЩ и специалисти от отдела „Медийна дистрибуция и сигурност“ на Института Фраунхофер в Германия, които не пожелаха да бъдат цитирани с имената си, допълва Биволъ. 

Доктор Григорас, който е един от водещите специалисти по криминалистичен аудио анализ в света, не се ангажира със становище относно евентуално редактиране на съдържанието, без да разполага с оригиналните записи и записващото устройство. Той смята, че записите са направени във формат WMA 128 kbps, вероятно от записващо устройство Olympus, след което са транскодирани (прекодирани), нещо което се твърди и в експертизата на „Акустек“. Той потвърди следите от периодични (повтарящи се) звукови маркери (beeps), но смята, че няма научен начин да се установи техния произход.

До подобен извод стигат и специалистите от Института Фраунхофер. Според тях записите първоначално са записани в компресиран формат, след което са транскодирани (като в един от тях се откриват и следи от кодек AAC), преди да бъдат декомпресирани в WAV формат – вида, в който са получени от Биволъ.

Автоматизираният анализ на записите, извършен със софтуерната платформа на Института Фраунхофер, не откри „следи от редакции“, но „не може да се изключи вероятността от редакции, които не могат да бъдат детектирани с известните методи“, застраховат се учените в своята интерпретация на резултатите.

Биволъ ще възложи официален превод на експертизата на „Акустек“ и на кореспонденцията с доктор Каталин Григорас и Института Фраунхофер, след което ще предостави тези материали на прокуратурата за ползване по образуваната проверка на записите „Яневагейт“, която още не е приключила.

В случай, че проверката на прокуратурата бъде експресно „опраскана“ и приключена без да бъдат разгледани резултатите от нашата експертиза и мненията на авторитетни учени, ще подадем нов сигнал на базата на нови факти и данни за нарушения и престъпления, изнесени в записите, които са публикувани след образуването на проверката.

Съдържанието на разговорите в записите е напълно потвърдено от единия участник – Румяна Ченалова. Другият участник Владимира Янева не го отрича. Адв. Момчил Мондешки, който според Ченалова е третият участник в разговорите, не е коментирал до момента.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 21:25

Травестит,

Кога се довлече от Дневник и тук да сереш, бе ?

В Дневник си "danvan", в OFFa си "уточнител", а в живота си си оня травестит, мангала от блок 20 в Ямбол.
Нали ?!

Ама то с каквито се сбереш, такъв ставаш.

ГНУС, ПЕДЕРАСТКА МРЕЖА и травестита "danvan" от блок 20 в Ямбол, преоблечен в OFFa, като "уточнител"

.

21.01 2016 в 20:31

"Записите на Ченалова са като селфито на Рада Дълбоката.
Също толкова долни и гнусни."

Така е Тони Дълбоката, много си прав, че и двете неща са долни и гнусни. Знаеш ли защо?

Защото и записите, и "селфито" са демонстрация на един и същ адски феномен - светът на мафията на Рапона и Пеевски, която ти плаща жълти стинки да спамиш тука.

Не ти ли се гади като се гледаш в огледалото, сладурче?

21.01 2016 в 20:16

.

Записите на Ченалова са като селфито на Рада Дълбоката.
Също толкова долни и гнусни.
И също като РаДъ, Ченалова остана сама.
Защото и двамата са долни предатели, на които никой повече няма да подаде ръка, а още повече и сега, когато са паднали в лайната.
А те си мислят, че са интересни и продължават като магарета да се въргалят, в състезание, кой от двамата да е по-лайнив и гнусен.

ГНУС и ПЕДЕРАСКА МРЕЖА.

21.01 2016 в 19:17

"но....факти брат факти."

Какви "факти" бе, сладур? От тебе няма факти, а само някакви твои теории на конспирацията, обилно размешани с типичните гербави опорни точки за "незаконните записи", за "лъжливите каки" и за оскара.

Аз чета още само 2-3 онлайн вестника, гербавите тролове препоствате едни и същи глупости мотамо.

Личите си като въшки на прани гащи.

21.01 2016 в 17:45

Докладвайте в ЕС това е доказателство за гавра със знакови доказателства за корупция на най високо ниво от страна на разследващите в страната

21.01 2016 в 17:12

OFF-ца, ти ли ще говориш за "неграмотна клика"? Я си виж правописа бе тиквар гербаджийски. Какъвто ви вожда, такъв и заместника му, такива сте и следовниците им.

21.01 2016 в 15:14

уточнител това дето е ясно от това което написах е принцип в правото и при разследване. Ясно ми е, че неграмотната клика пишеща тук не се замисял за подобни неща, но....факти брат факти.

Не може да се вярва на записи от хора които са субект на криминално преследване, които записи облагодетелстват пряко обвиняемите и съдиите и прокурорите, които ги съдят.

Тия хора са готови на всичко да не изпуснат кооал брат. Ченалова знаеш ли на колко 10-ки хиляди хора е почернила живота крадейки фирми за Пеевски????

21.01 2016 в 14:08

като се въведе електронното гласуване, и 2 милиона млади и оправни българи /не фесове/ от чужбина получат право да гласуват
такива като БСП и ДПС ще изчезнат набързо

21.01 2016 в 14:06

"Видно едната кака отърва затвора..... Явно имат полза от тия радио спектакли"

off-чи, дори от това изречение някой с малко по-големи от нулевите мисловни способности щеше да разбере, че това значи само едно нещо -- разговорите, където и да са правени и както и да са записвани, съдържат, как да го кажем, неудобни истини :)

в амбразурния си плам да браниш Рапона, дори не забелязваш как се самооборваш.

21.01 2016 в 13:54

anton е тайното курв*нце на Станишев(по- често активен гей).
Според комунистическия елит, anton бил правил най- меките минети.
anton-е, знам КОЙ ще ти плати за да му духаш и няма да ти се налага да пишеш под диктат за жълти стотинки, педалченце мъничко.