ВСС отказа да "опраска" героите в "Яневагейт"

OFFNews 13 януари 2016 в 13:58 5834 7

ВСС отказа да опраска героите в

Няма извършено нарушение от замесените в скандала "Яневагейт". С това заключение е приключила проверката на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи "Правен свят". Снощи комисията е провела последното си заседание, на което е взела решение за прекратяване на проверката.

Според "Капитал" мотивът за прекратяването е, че експертизата, назначена от главния прокурор Сотир Цацаров в началото на декември, е показала, че записите са манипулирани. Освен това комисията е стигнала до извода, че всички способи за проверка са изчерпани и няма данни за нарушение.

Според членовете на Етичната комисия Владимира Янева и Румяна Ченалова, но също и всички споменати от тях членове на съвета - Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова, не са извършили нарушения.

Даниела Костова, която оглави временно комисията след отвода на Ясен Тодоров, заяви пред "Правен свят", че утре становището ще бъде обсъдено на заседанието на съвета, след което може да обясни аргументите на Етичната комисия. Решението на комисията ще бъде внесено за обсъждане на ВСС в четвъртък, когато то ще бъде оповестено. 

Ден преди това прокуратурата е изпратила на комисията експертиза на записите, разпространени от "Биволъ".

Проверката така и не изясни чий е мъжкият глас от записите. Адвокат Момчил Мондешки, сочен за близък на Владимира Янева и вероятният участник в разговорите, според някои медии, така и не откликнал на многократните покани на Етичната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови