Захариева пита ВКС за различните присъди за убийство на пътя

OFFNews 25 април 2016 в 19:18 3723 4

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска Върховния касационен съд (ВКС) да приеме тълкувателно решение във връзка с противоречива съдебна практика по делата за убийство на пътя.

Миналата седмица и главният прокурор Сотир Цацаров ВКС дали е редно да има различни присъди за убийство на пътя.

Въпросът, на който министър Захариева очаква отговор, е:

Налице ли е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл. 343 от Наказателния кодекс от страна на пешеходец при пресичане на платното за движение в случаите, когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата относно скоростта за движение по Закона за движение по пътищата и следва ли това обстоятелство да обуслови налагането на по-леко наказание на дееца – водач на моторно превозно средство?

В искането си министърът на правосъдието посочва, че към момента съществува различна практика, като някои съдебни състави приемат, че при причинена смърт или телесна повреда на пешеходец, на пешеходна пътека от водач на автомобил, който се е движил със значително превишена скорост и грубо несъобразяване с пътни знаци и пътна маркировка, следва да се отчитат като утежняващи вината обстоятелства и обуславят налагането на по-тежко наказание на дееца. В тези случай съдебните състави изключват съпричастността на пешеходеца дори той да не се е съобразил с правилата за пресичане на пешеходна пътека.

„Други съдебни състави считат, че съществува причинна връзка между нарушението на режима на скоростта от страна на водача и допуснатото ПТП, в резултат на което е причинена смърт или телесна повреда на пешеходец, поради внезапното навлизане на пешеходеца в т.н. „опасна зона за спиране“ на МПС“, пише в искането на правосъдният министър.

Практиката сочи, че в тези случаи, ако пешеходецът е нарушил правилата за движение, е налице „съпричиняване“ и се налага по-леко наказание на дееца. 

В искането на министър Екатерина Захариева е приложено тълкувателно на Върховния съд, както и решения по шест дела на Върховния касационен съд, Софийския градски съд и Апелативния съд във Велико Търново.

Сред посочените казуси е и този със загиналата на пешеходна пътека Лора Казанлиева при катастрофа, причинена от моторист, карал с превишена скорост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13011

4

Georgi Ganchev

25.04 2016 в 23:06

Тая статия ме кара да желая иранско правосъдие у нас.

13277

3

66

25.04 2016 в 22:46

на съдиите децата като Лора !

Според съдиите Лора не се е огледала, преди да пресече, и така е нарушила Закона за движение по пътищата.

Кой съдия е бил до Лора та твърди това?!

И на съдиите децата могат като Лора ...

12779

2

българин

25.04 2016 в 20:43

Това, някой да се опита да ме убеждава, че е министър на правосъдието, ще се чудя дали да се смея или да плача.

Вярно, проблемът е наболял и дълго време е рецидив. Но ако това се категоризира, като приоритет номер едно на най-всиоко ниво, скоро не ни чака никаква промяна.

Мисля, че коментар н.1 би се справил за ден-два с проблема.
 
X

Подкастът на OFFNews