ВСС застана зад Гешев, той не участва в заседанието, посветено на него

OFFNews 22 октомври 2020 в 15:43 4100 0

Снимка БТА/Величко Иванов

Главният прокурор Иван Гешев отказа да участва в заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, посветено на по-значимите скандали, в които той бе замесен от началото на мандата си, съобщи Mediapool.bg. Дебатът бе провокиран от Съюза на съдиите в България, който поиска Гешев да бъде оценен от всеки един от членовете на ВСС. Към това искане бе приложено писмо, в което бяха изброени детайлно "публично известни" факти за Гешев и заключението, че трябва да започне процедура по отстраняване от поста.

През това време пред сградата на ВСС течеше протест, организиран от "Правосъдие за всеки" и Демократична България.

Първи думата взе главният прокурор, за да обясни, че целта не е той, а отстраняването на ВСС. "Нямам притеснения от такъв дебат", каза Гешев. Главният прокурор добави, че му е "много трудно" да отговори на "коментарите" на Съюза на съдиите в България, защото те били с "политически нюанси". "Като ги чета, имам чувството, че се връщаме в романите на Оруел или някакъв късен соцреализъм", коментира Гешев. Главният прокурор каза, че вече е отговорил на всички поставени от Съюза на съдиите въпроси пред комисията ЛИБЕ на Европейския парламент и явно няма нужда да отговаря отново пред ВСС. Той заяви, че е бил 10 часа да отговаря в парламента. 

С посланието, че прокуратурата дължи на българските пенсионери осигуряване на по-добър и спокоен живот, Гешев напусна онлайн заседанието на ВСС и остави своите защитници в съвета да говорят вместо него.

Членът на ВСС Йордан Стоев (Прокурорска колегия) постави под съмнение изобщо правото на Пленума на ВСС да дебатира върху действията на главния прокурор. "В каква процедура сме?"; "Кое правомощие ще упражняваме?", попита той. Огнян Дамянов (Прокурорска колегия) разказа, че е търсил сметка от Съюза на съдиите как точно е прието искането до ВСС, но не е останал доволен от предоставената му информация. Дамянов се ядоса от изказване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е вносител на позицията на съдийския съюз. И го призова да отговори дали българската прокуратура е бухалка.

"Смятам, че когато селективно действа орган, какъвто е прокуратурата, действията сочат, че е бухалка за едни и параван, чадър за други", отговори председателят на ВКС.

Панов каза още, че дебатът не може да създава разделителни линии между прокурори и съдии, защото става дума за дейността на главния прокурор и действията му, които "провокираха напрежение в цялата държава". "ВСС е органът, който избира главният прокурор. И когато повече от три месеца се иска оставката на главния прокурор, когато имаме безпрецедентна резолюция на Европейския парламент, реакцията на ВСС е прекалено закъсняла. Става дума и за имиджа на съдебната власт. Не е ваше право, а ваше задължение да реагирате", каза той. Панов допълни, че вече не си спомня броя и тематиката на проверките, които ВСС му е правил, но за Гешев такива няма. "Кой, ако не ВСС, може да направи оценка на действията на главния прокурор. Колко време ще е със затворени очи този ВСС, което отеква не само в България, но и извън страната", попита Панов.

Атанаска Дишева (Съдийска колегия) каза, че няколко неща са и направили впечатление в говоренето на Гешев. "Едното е противопоставянето му на части от българския народ. Говори за възрастните хора на страната и дали ние знаем знаем как изглежда пребитият дядо. А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет?", попита Дишева.

Бившият шеф на прокурорската асоциация и настоящ член на ВСС Евгени Иванов каза, че не разбира каква е целта на това, което се случва във ВСС. Според него искането на ССБ нямало конкретика, а "внушения с политически привкус".

Лозан Панов обясни, че нахлуването на Бюрото за защита в президентството е взривило обществото, защото е приличало на "държавен преврат". "Това ли ще е стилът на работа на прокуратурата?", попита той.

Бившата съдийка от ВКС Вероника Имова обясни, че тезата на Панов е изключително манипулативна и несериозна. Според нея гражданите са подведени да протестират и замеси в това подвеждане "опозиционни формирования и НПО-та, които се издържат с чужди финансови средства, вероятно преследвайки и чужди цели". "Нито работата на главния прокурор, нито личността му, нито публичните му изявления създават тревога за опазване на принципите на правовата държава", каза Имова.

След три часа дебат по темата мнозинството във ВСС с 19 гласа "за" и само 3 "против" защити Гешев и прие искането на Съюза на съдиите само за сведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови