ВСС пак се събира заради Гешев, Йорданова настоява той да си ходи заради 'Жоси'

OFFNews 04 май 2022 в 08:26 2229 2

Снимка БТА архив

Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев отново е на дневен ред в заседанието на пленума на ВСС днес. Най-вероятно обаче искането на правосъдния министър за уволнението му ще бъде отложено за пореден път, след като Надежда Йорданова обжалва решения на ВСС пред Върховния административен съд по казуса. 

На 19 април Йорданова изпрати до ВАС жалба срещу четири решения на пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на Гешев. Това са частично допуснатите случаи с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Кадровиците обаче отказаха да ги разглеждат в частта им за действията и бездействията на Иван Гешев в периода до встъпването му в длъжност на 18 декември 2019 г. ВСС тотално отказа да разгледа и казуса „Жоси“, а Йорданова настоява той да бъде сред основанията за отстраняване на главния прокурор. 

Досега няма официална информация ВАС да се е произнесъл по жалбата на Йорданова. 

Пленумът на ВСС пък реши на 12 април да разгледа двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев - на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, сега конституционен съдия, и на министър Йорданова, днес от 9:30 часа. Тогава Стоилов получи 7-дневен срок да отстрани "нередовности" по предложението си за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и да даде конкретни аргументи за искането си за уронване престижа на съдебната власт, нахлуването в президентството и пр. Ако не го направи, ВСС ще го остави без разглеждане. 

Като гражданин аз не мога да променя искането си за освобождаване на Иван Гешев. Вече не съм страна по този процес, каза каза ден по-късно бившият служебен министър на правосъдието. 

Йорданова е свикала пленум на ВСС с единствена точка в дневния ред "Разглеждане по допустимостта на предложението на министъра на правосъдието, вх. № 11155/16.07.2021 г., за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев, на основание чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, съгласно решение по Протокол № 14/12.04.2022 г., т. 1 на Пленума на Висшия съдебен съвет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

2

230 млрд баксов

04.05 2022 в 08:47

Съдружникът на фирма Жоси - Георги Цолов Георгиев
преписва 2,5% от фирмата си на бащата на Иван Гешев, но ВСС отказва да разгледа случая.

Не е главен прокурор а е ГЛАВЕН РЕКЕТЬОР на републиката.

ОСТАВКА на ГЕШЕВ и ВСС!!! МУТРИ ВЪН!!!